"Я б підписав ці документи знову". Ексзаступник голови МОЗ Ковтонюк відповів на підозру в завданні збитків державі

28 вересня Служба безпеки України поширила реліз про те, що кіберфахівці СБУ викрили ексзаступника міністра охорони здоровʼя, чиї дії призвели до збитків держави на понад 1,8 млн гривень та зашкодили створенню реєстру донорів.  СБУ також заявила, що йому повідомили про підозру.

ДБР теж випустило свій реліз, в якому зазначається, що ексзаступник голови МОЗ підозрюється у службовій недбалості, яка спричинила тяжкі наслідки державним інтересам (ч. 2 ст. 367 КК України).

Йдеться про співзасновника Українського центру здоров'я (UHC) Павла Ковтонюка, який був першим заступником міністра охорони здоров’я з 2016 по 2019 роки. Він публічно прокоментував ситуацію. Далі пряма мова.

Підозра стосується того, що я у 2018 році на посаді заступника міністра охорони здоров’я нібито вчинив службову недбалість, підписавши документи про закупівлю програмного забезпечення для доступу до міжнародного реєстру донорів стовбурових клітин.

187681907_4082263965145037_5230168937467313575_n.jpg

Павло Ковтонюк має репутацію фахового й прогресивного представника української сфери охорони здоров'я, він багато пише на теми медицини, консультує щодо реформ у цій сфері, читає лекції на Prometheus тощо. Фото: Павло Ковтонюк/Фейсбук

Ось що я можу прокоментувати:

  1. Вручення підозри стало для мене несподіванкою, це якщо сказати мʼяко. Ще давніше я давав свідчення ДБР як свідок у цій справі, чесно надав усю відому мені інформацію, відкрито співпрацював зі слідством. Далі – мені раптово вручають підозру.
  2. Ще більше здивувало, що миттєво після вручення підозри відбувається масовий витік у медіа у вигляді маніпулятивних повідомлень від невідомих "джерел". У розлогому і вкрай маніпулятивному релізі від СБУ (незрозуміло, яке відношення має СБУ до розслідування – його проводить ДБР) є навіть фото зі мною, яке хтось зробив ззаду непомітно для мене, поки мені вручали підозру. Я навіть не знав, що людина, яка фотографує, була у кімнаті.
  3. Звинувачення полягає лише в одному: злочинній недбалості на посаді. Ніякого присвоєння коштів чи допомоги комусь присвоїти кошти мені ніхто не інкримінує. У недбалості ж мене звинувачують лише на основі того, що мій підпис стоїть під документами із закупівлі програмного забезпечення, яке дає доступ до міжнародного реєстру донорів кісткового мозку. Це програмне забезпечення, йдеться у підозрі, не використовувалося надалі.
  4. Я справді підписав ці документи у кінці 2018 року. Вони були належним чином завірені, а закупка була проведена згідно із законом. Я не займався цією темою у міністерстві, а документ підписав тому, що профільного заступника не було на місці. Закупівлю важливо було завершити до кінця місяця. В нашій команді не було прийнято прикриватися тим, що це не моя тема чи уникати відповідальності.
  5. А відповідальність була велика. Якби не провели закупівлю, то наступного 2019 року не змогли б проводити довгоочікувану реформу у сфері трансплантації кісткового мозку від неродинних донорів. Таких операцій кожного року потребують тільки 70–100 дітей з тяжкими хворобами (станом до початку повномасштабної війни).

Планувалося, що у 2019 Україна зможе інтегруватися до великої міжнародної бази донорів для дітей та дорослих — для цього і потрібен був доступ до реєстру. Для цього і потрібна була закупівля, саме тому я підписав ці документи. Думаю, саме не підписати їх було би злочином. Якби я повернувся в той день, я б підписав їх знову.

  1. На сьогодні ідеться тільки про вручення підозри. Розслідування ще триває. Суду ще не було.
  2. Така швидкість вручення мені підозри та медійність викликає багато питань. У мене такі ж відчуття, які були у часи, коли наша команда була у МОЗ, під постійними атаками.
  3. Величезна кількість людей написали мені зі словами шоку, обурення і підтримки. Дякую вам усім.
  4. Буду захищати свою репутацію і не маю сумнівів у результаті.

дбр сбу підозра медицина

Знак гривні
Знак гривні