Юніори української збірної з боксу протестували через інспіровану росіянами заборону виступати на ЧЄ під власним прапором

Боксерам хотіли надати нейтральний статус на чемпіонаті Європи в Італії.

Збірна України з боксу влаштувала протест під час юніорського чемпіонату Європи з боксу. Про це повідомляє Федерація боксу України.

Протест спричинило рішення Міжнародної федерації боксу (IBA) не дозволяти збірній України змагатися в італійському Монтезільвано під національним прапором. Члени української команди на знак протесту відмовилися від участі у своїх поєдинках та виконали державний гімн України.

Рішенням IBA у вересні Федерацію боксу України було відсторонено від членства у міжнародній організації. У рішенні про усунення ФБУ йшлося, що воно не позначиться на виступах українських спортсменів.

Проте після прибуття на змагання українській стороні було заборонено брати участь у турнірі під державним прапором.

Що передувало протесту збірної України

Ще наприкінці 2021 року в українському боксі стався розкол. Тоді мали відбутися вибори президента федерації боксу України. Цю посаду з 2008 року обіймав колишній "регіонал" Володимир Продивус. 11 регіональних осередків бойкотували ці вибори. І заявили про фальсифікацію. Відтак вони вирішили провести свої вибори, де й обрали Кирила Шевченка президентом. І саме він зазначений в реєстрі Міністерства юстиції як президент Федерації боксу України.

Однак таке рішення на надто сподобалося IBA. І там вирішили відсторонити Федерацію боксу України від діяльності.

Президентом Міжнародної боксерської асоціації є росіянин Умар Кремльов. А віцепрезидентом в IBA є все той же Володимир Продивус. І саме за його "президентства" бокс може опинитися поза олімпійськими іграми.

При цьому щодо обрання самого Кремльова президентом IBA є чимало запитань. Спортивний арбітражний суд в Лозанні  прийняв рішення про проведення чергових виборів. Адже попередні відбулися з порушенням – суперника Кремльова зняли з виборів за день до голосування. Тож росіянина тоді обрали за процедурою акламації – без голосування. Але в IBA вирішили не проводити перевибори, залишивши на посаді росіянина.

При цьому Міжнародний олімпійський комітет мало не прямо заявляє, що IBA через Кремльова є у повній залежності від Росії та "Газпрому". Відтак, цілком ймовірно, бокс можуть не допустити до наступних Олімпійських ігор.

Українці показали свою гордість

Але просто так зламати українців організаторам турніру не вдалося. Юні боксери відмовилися виходити на ринг без власного прапора.  Хоча це і коштувало їм перемог, відтак і призових місць.

"Події, що відбулися сьогодні на чемпіонаті Європи в Італії, а саме той ультиматум, який нам виставила перед початком змагань російська влада IBA, разом із віцепрезидентом, колишнім громадянином України Володимиром Продивусом – це категорично неприпустимо. Наших спортсменів хотіли змусити зняти український прапор і виступати під прапором IBA, як знеособлену команду. Це суперечить усім законам і це спроба образити честь наших хлопців та честь нашої країни. Наші спортсмени все одно не здалися і влаштували протест, вийшовши з нашим прапором у руках і відмовившись від участі в змаганнях. Це коштувало нашим боксерам медалей і цінних перемог. Але наші спортсмени, як справжні українці, обрали нашу улюблену країну", – заявив з цього приводу Кирило Шевченко.

Джерела: Суспільне Спорт, Спорт-24

російська експансія російський слід спорт бокс

Знак гривні
Знак гривні