Найбільш одіозні помічники Росії. Хто саме допомагав проводити фальшивий “референдум”

Під час проведення голосування під дулами автоматів на окупованих територіях, засвітилися вже добре відомі, найбільш одіозні агенти РФ

Заяви лідерів більшості країн світу про невизнання будь-яких результатів псевдореферендуму не зупинили Росію. Для імітації легітимності було зібрано групу іноземних «спостерігачів». Серед «спостерігачів» є дуже відомі особи.

Від Об'єднаного Королівства виступає відомий пропагандист Грем Філіпс, проти якого в Сполученому Королівстві запроваджено санкції через розпалювання ненависті та співпрацю з пропагандистами російських окупантів та проводиться кримінальне розслідування за злочинне поводження із полоненими.

Крім нього від Британії є ще трохи менш відомий Максіміліан Кларк (Maximilian Clarke), який теж тривалий час робить пропагандистські фоторепортажі з Донбасу, зокрема під час боїв за Маріуполь. 

Німеччину представляв відомий прихильник теорій змов та російської пропаганди Томас Рьопер Thomas Roeper, автор і редактор сайту Anti-Spiegel. Засвітився і інший цікавий персонаж – Штефан Бруно Шаллер (Steffen Bruno Schaller), директор німецької енергетичної компанії Energie Waldeck-Frankenberg, який вже втратив роботу за участь у псевдо-референдумі. Саме він на камеру розповідав про відсутність порушень під час «голосування» та прозорість «референдуму». Крім нього залучені Патрік Бааб (Patrik Baab) і Сєргей Фільберт.

Справжній десант залучений від Франції – Тарасенкова Тетяна, Артур Кун (Artur Kuhn), Лакруа Люк Бенуа (Lacroix Luc Benoit), Александра Далсбек (Aleksandra Dalsbaek), Головкова Ірина, Патріс Ашер (Patris Ashere), Жером Гарро (Jerome Garro), Ерік Тен’є (Eric Thenier), Ерік Деклемі (Eric Declemy), Луїс Олів’є (Louis Olivier), Регі Сом’є (Regis Le Sommier), Аніса ель-Жабрі (Anissa El Jabri), Олена Даббах, Жіль Парро (Gilles Parrot), Лізер Будулун (Liseren Budulun). Так само як і їхні «колеги» з ФРН та Великої Британії вже встигли «засвітитися» в російській пропаганді. Наприклад, Люк Бенуа з телеканалу France 2 постійно їздить з російськими військовими тимчасово окупованими територіями України і створює репортажі, які дуже важко назвати журналістикою.

Є відеопідтвердження участі Андре Шанклу André Chanclu. Він колишній член ультраправого французького руху Groupe Union Défense (GUD). Також він президент «Collectif France-Russie», групи, яка підтримує «дуже корисні дії російського уряду». І член «Комітету Франція-Донбас». Про свою участь в «референдумі» він навіть оповістив в російській соцмережі «ВКонтакті»

Не відстають італійські представники. Наприклад, Елізео Бертолазі (Eliseo Bertolasi) мав зв’язки з організацією ідеолога рашизму – Дугіна, а також співпрацює з «Фондом стратегічної культури», який пов’язують зі Службою зовнішньої розвідки РФ. Пишається своїм ступенем «доктора антропологічних наук», і водночас пише про американські біолабораторії. Іншими «спостерігачами» стали Жанфранко Веступо (Gianfranco Vestupo) та Віто Гріттані (Vito Grittani).

Крім згаданих, в переліку є ще прізвища з Чехії, Сербії, Іспанії, Швеції, Австрії, Португалії, Словаччини, США, КНР, Катару, Уругваю, Камеруну та Венесуели. 

Прикметно, що для участі в якості «спостерігачів» були залучені або представники радикальних політичних рухів (з якими Кремль має давню традицію співпраці), або відверті пропагандисти та прихильники теорій змов (яких не беруть в нормальні ЗМІ, що значно зменшує ціну їхніх послуг). 

псевдореферендуми росія захід окупація

Знак гривні
Знак гривні