ЦРУ попереджало Німеччину про загрозу атак на газопроводи "Північного потоку", – Spiegel

27 вересня в обох газопроводах «Північний потік» впав тиск, що спричинило жваві дискусії щодо причин несправностей. Частина фахівців вважає, що витоки газу в Балтійське море та зниження тиску сталися через диверсії або саботаж з боку самої Росії.

Про можливість такого сценарію ЦРУ попереджувало Німеччину ще влітку, пише Spiegel з посиланням на власне джерело в Бундесвері.

За інформацією видання, ще у липні ЦРУ повідомляло офіційний Берлін, який отримував російський газ через газопроводи «Північного потоку», про потенційні диверсії, пов’язані з ними. Понад те, загрозу атак на мережу трубопроводів та підводних кабелів у Балтійському та Північному морях розглядали у Німеччині ще до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну. 

«Глобальні підводні мережі є надзвичайно важливими для енергопостачання, а також для стабільності роботи інтернету, але, попри їхню значущість, вони, як і раніше, погано захищені від атак чи актів саботажу», — сказав виданню неназваний представник Бундесверу.

Він зазначив, що зараз у Німеччині намагаються визначити причетність до пошкодження газопроводів з боку усіх потенційних зловмисників. Зокрема, розглядається варіант з диверсією росіян, які таким чином намагаються посилити тиск на Європу перед наближенням опалювального сезону. Для цього експерти вже вивчають супутникові знімки руху морських суден РФ у Балтійському морі. 

Джерело стверджує, що атака на газопроводи могла бути здійснена лише із залученням для цього «сил спецпризначення», наприклад, морських водолазів або підводного човна для встановлення на трубах вибухових пристроїв чи невеликих мін.

У Бундесвері поки не знають, чи могли бути причетною до диверсії Росія. Технічно вона могла б здійснити підрив трубопроводів, а потім звинуватити в диверсії інші сторони, але ця версія потребує доказів. 

За матеріалами ZN.ua.

газовий шантаж рф диверсія німеччина Північний потік

Знак гривні
Знак гривні