Перше в історії випробування захисту Землі: NASA DART успішно врізався в далекий астероїд (ВІДЕО)

Космічний апарат NASA DART успішно врізався в далекий астероїд на гіперзвуковій швидкості в понеділок, 26 вересня, під час першого у світі випробування планетарної захисної системи. Вона потрібна для запобігання потенційному зіткненню метеоритів із Землею.

Про це повідомили в NASA.

Метою DART став астероїд Діморфос, невелике тіло діаметром 160 метрів. Він обертається навколо більшого, 780-метрового астероїда під назвою Дідімос. Жоден з астероїдів не становить загрози Землі.

"У рамках загальної стратегії планетарної оборони NASA зіткнення DART з астероїдом Dimorphos демонструє життєздатний метод пом'якшення наслідків для захисту планети від астероїда або комети, що зближуються із Землею, якщо вони будуть виявлені", – йдеться у повідомленні NASA.

"За своєю суттю DART є безпрецедентним успіхом для планетарної оборони, але це також місія єдності з реальною користю для всього людства, – сказав адміністратор NASA Білл Нельсон. – Міжнародне співробітництво перетворило наукову фантастику на науковий факт, продемонструвавши один зі способів захисту Землі".

Подорож в один кінець підтвердила, що NASA може успішно керувати космічним кораблем для навмисного зіткнення з астероїдом, щоб відхилити його – цей метод відомий як кінетичний удар.

Вартість місії становить 330 мільйонів доларів. Її розробка тривала близько семи років.

Тепер група дослідників спостерігатиме за Діморфосом за допомогою наземних телескопів, щоб підтвердити, що удар DART змінив орбіту астероїда навколо Дідімоса. Дослідники очікують, що удар скоротив орбіту Діморфоса приблизно на 1%. Точне вимірювання того, наскільки відхилився астероїд, є однією з основних цілей повномасштабного випробування.

Оскільки пара астероїдів перебуває в межах 11 мільйонів кілометрів від Землі, глобальна команда використовує десятки телескопів, розташованих у всьому світі та в космосі, для спостереження за системою астероїдів. У найближчі тижні вони охарактеризують викиди, що утворилися, і точно вимірять зміну орбіти Диморфоса, щоб визначити, наскільки ефективно DART відхилив астероїд.

Приблизно через чотири роки проєкт Hera Європейського космічного агентства проведе детальні дослідження Діморфоса та Дідімоса, приділяючи особливу увагу кратеру, що залишився після зіткнення з DART, та точному виміру маси астероїда Dimorphos.

космос наса захист землі астероїд

Знак гривні
Знак гривні