Наслідок додаткових санкцій: ФСБ затримала японського консула у Владивостоці, у МЗС Японії відповіли

Федеральна служба безпеки РФ затримала японського консула Мотокі Тацунорі у Владивостоці 26 вересня. Його звинувачують у шпигунстві.

Про це пише CNN із посиланням на російські пропагандистські ЗМІ, інформує "Бабель".

У ФСБ повідомили, що дипломата затримали «на гарячому під час отримання за грошову винагороду інформації обмеженого поширення [тобто конфіденційної] про поточні аспекти співпраці Росії з однією з країн Азійсько-Тихоокеанського регіону» і про «вплив санкційної політики Заходу на економічну ситуацію у Приморському краї».

Міністерство закордонних справ РФ також оголосило консула персоною нон ґрата. Причиною стала «діяльність, несумісна зі статусом консульської посадової особи, яка завдає шкоди інтересам безпеки Росії», — йдеться в заяві МЗС РФ.

Міністр закордонних справ Японії Хаяші Йошімаса заявив, що затримання японського консула Росією викликає «надзвичайний жаль і є неприйнятним».

«Консульського офіцера забрали в нерухомому стані, із завʼязаними очима від початку до кінця, з опущеними руками та головою, його піддали залякувальному допиту», — сказав Хаяші журналістам 27 вересня і додав, що «немає абсолютно жодних доказів його незаконної діяльності, як стверджує російська сторона».

За словами глави МЗС Японії, віцеміністр закордонних справ Такео Морі зранку 27 вересня викликав посла Росії в Японії Михайла Галузіна. Морі подав офіційний протест. У ньому японська сторона вимагає від РФ офіційних вибачень і запобіжників від повторення таких дій.

Хаяші Йошімаса також зазначив, що уряд його країни вживе «відповідних заходів».

Нагадаємо, що 26 вересня генеральний секретар кабінету міністрів Хірокадзу Мацуно оголосив, що Японія заборонила експорт до Росії товарів, повʼязаних із хімічною зброєю — це додаткові антиросійські санкції через вторгнення в Україну.

фсб санкції дипломатія японія

Знак гривні
Знак гривні