Війна Росії в Україні обійдеться світовій економіці в $2,8 трлн – ОЕСР

Вторгнення Росії в Україну коштуватиме світовій економіці 2,8 трильйона доларів втрати виробництва до кінця наступного року — і навіть більше, якщо сувора зима призведе до нормування енергоресурсів у Європі.

Про це свідчать підрахунки Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), пише The Wall Street Journal.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну спровокувало різке зростання цін на енергоносії, що послабило витрати домогосподарств і підірвало довіру бізнесу, особливо в Європі.

Найбільший воєнний конфлікт на континенті з часів Другої світової війни порушив ланцюжки постачань, спричинив дефіцит продовольства та інших предметів першої необхідності та струснув ринки по всьому світу.

Західні уряди побоюються, що наказ Кремля про часткову мобілізацію та її підготовка до анексії частини України може продовжити конфлікт на багато місяців, можливо, років, ще більше підживлюючи невизначеність, яка зараз обтяжує світову економіку.

У своїх останніх прогнозах Організація економічного співробітництва та розвитку стверджує, що світова економіка цього року зросте на 3%, а наступного – на 2,2%. Перед війною ОЕСР очікувала зростання на 4,5% у 2022 році та 3,2% у 2023 році.

Різниця між цими двома оцінками означає, що війна та її наслідки обійдуться світові в суму, еквівалентну економічному результату, створеному всією економікою Франції за ці два роки.

ОЕСР очікує, що економіка єврозони зросте лише на 0,3% у 2023 році, а економіка Німеччини скоротиться на 0,7%. Коли востаннє публікували прогнози в червні, дослідницький орган очікував зростання на 1,6% у єврозоні та 1,7% у Німеччині.

ОЕСР попередила, що економіка Європи може зазнати ще більшого спаду, якщо ціни на енергоносії знову зростуть. Якщо ціни на природний газ зростуть на 50% до кінця року, європейське економічне зростання може бути на 1,3 відсоткових пункти нижче в 2023 році, тоді як світова економіка зросте лише на 1,7%.

Щоб зменшити цей ризик, за оцінками ОЕСР, споживання енергії потрібно скоротити на 10-15% порівняно з останніми роками.

За цим же прогнозом, економіка США зросте лише на 0,5%. Китай помірно відновлюватиметься після пандемії, та все одно показники зростання на 2023 будуть найнижчими з 1970-х років (за винятком років COVID-19) і, відповідно до оцінок, у 2022 році становитимуть 3,2%.

Європа світова економіка рецесія російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні