Іранські БпЛА для терору українців: що відомо про ці дрони і як РФ може їх застосовувати

Ще в травні 2022 року Росія розпочала перемовини з Іраном щодо закупівлі БпЛА для використання їх у війні проти України. І нарешті їх таки отримала. Остаточно інформація про угоду підтвердилася в ЗМІ у серпні 2022. І вже минулого тижня «Іранські» російські безпілотники двічі вибухнули в Одесі: перший раз 23-го вересня, другий — 25-го.

Атаки відбувались серіями, були пошкоджені житлові та адміністративні будівлі, також є загиблі.

Shahed 136

Скоріше за все, удари були завдані БпЛА-камікадзе Shahed-136 іранського виробництва. Росія їх замаскувала і назвала «Герань-2». Частину БпЛА було знищено, але інші все ж вразили свої цілі.

Потрібно визнати, що іранські дрони-камікадзе Шахед-136 досить ефективні. До цього Росія не мала подібного озброєння. Ці БпЛА і дешевші ніж російські ракети і схоже, що більш точні.

Крім атак на цивільні об'єкти, дронами атакують військові об'єкти, склади з боєприпасами та штаби.

Shahed-136 — має вражаючу заявлену дальність у 1500 км та летить відносно швидко. Здатен нести на собі до 40 кг вибухівки. Цей дрон погано бачить ПВО, зокрема через те, що він не використовує навігаційні системи для тримання на маршруті, всі деталі польоту задаються перед запуском. Але в цьому його і мінус, адже із зміною сили і напрямку вітру він може частково збитися з маршруту і не влучити у ціль.

Вирва від влучення збитого Шахеда-136:

Shahed-136 можуть запускатись «пакетом» зі спеціальної пускової установки.

Починаючи з вересня Росія відносно активно почала використовувати Shahed-136, і наші вже їх частково збивають як системами ППО, так і крупнокаліберними кулеметами. Наші називають їх "мопедами" через те, що вони гучно гудуть.

Іран має поставити росіянам партію із 1000 різних безпілотників. Але готових "мопедів" виготовлено лише 400. Сподіваємося, тамтешні протести цього разу будуть вдалими, і вся партія до України не доїде.

У відповідь на дії Ірану Україна позбавила іранського посла акредитації та значно скоротила штат посольства країни. Цікаво, що в Твіттері іранська пропаганда всіляко вихваляє свій безпілотник-камікадзе, принижуючи ЗСУ.

Про російські безпілотники ТЕКСТИ детально написали в матеріалі: “Повітряні війни. Безпілотні літальні апарати захопили небо” .

Які ще безпілотники Іран поставив Росії?

Західні ЗМІ в цілому сходяться на думці щодо можливих поставок Іраном Росії наступних БпЛА: “Shahed-191”,“Shahed-129”, “Mohajer-6”, “Mohajer-4” та БпЛА-камікадзе “Shahed-136», вже згаданий раніше.

Shahed-129

Shahed-129 — копія американського стратегічного MQ-1 Predator 1994 року виробництва. Може нести від 4 до 8 керованих ракет та проводити оптичну розвідку до 60 км (стежити за об’єктами на відстані у 60 км). Сам БпЛА може працювати у радіусі 1700 км від місця запуску, маючи запас льоту 3400 км в автоматичному режимі із заздалегідь записаним маршрутом, а от ручне керування оператором можливе лише на відстані у 200 км.

Shahed-129 доволі повільний як для тактичного чи оперативно-тактичного БпЛА: максимальна його швидкість складає 200 км/год, а крейсерська — 150, проте він може триматись у повітрі до 24 годин та нести 400 кг корисного навантаження.

Shahed-191

Shahed-191 — це тактичний рівень, копія американського RQ-170 Sentinel. Розвиває максимальну швидкість до 350 км/год, радіус польоту — до 450 км від точки запуску. Здатен нести до 100 кг корисного навантаження, на озброєнні має 2 керовані бомби Sadid-342. Може проводити розвідку в радіусі до 60 км: як оптичну, так і інфрачервону.

Mohajer-6

Mohajer-6 — здатний як проводити розвідку, так і нести до 4-х керованих ракет для ураження наземних та повітряних цілей. Також може нести на собі комплекси РЕБ (радіо-електронної боротьби) та, імовірно, РЕР (радіо-електронної розвідки), що дозволяє безпілотнику протидіяти системам ППО та знаходити скупчення військових та техніки, заховані позиції, командні пункти.

Mohajer-6 доволі повільний: максимальна швидкість — 200 км/год, крейсерська — 150, може знаходитись у повітрі до 12 годин та нести до 100 кг корисного навантаження.

Один такий БпЛА був збитий українцями 23 вересня над Чорним морем та успішно захоплений для подальшого дослідження.

Mohajer-4

Mohajer-4 — багатоцільовий БпЛА тактичного рівня. Може нести до 2-х керованих ракет, має невеликий радіус дії у 150 км, швидкість до 180 км/год та може перебувати в повітрі до 3,5 годин.

На хід війни не вплинуть

Використання БпЛА як альтернативи артилерії неможливе через складність їх обслуговування та обмежену кількість одиниць в арсеналі. Ба більше, використання комплексів БпЛА потребує навчених фахівців та організації логістики.

Іранські безпілотники випереджають російські розробки та небезпечніші, особливо для військової техніки, тому ЗСУ доведеться більше уваги приділяти їх протидії і це вже робиться. Ці дрони допоможуть Росії, чим завдадуть численних страждань та втрат серед українських цивільних та військових. Однак змінити ситуацію на фронті, як це зробили надані Україні системи Himars та 155-мм артилерія НАТІвського зразка, навряд чи зможуть.

іран бпла війна безпілотники

Знак гривні
Знак гривні