Зберегти Київ та "пустити кров" ворогу. Залужний розповів Time про початок повномасштабного вторгнення РФ

За наказом головнокомандувача Збройних Сил України Валерія Залужного напередодні 24 лютого війська з технікою були виведені з пунктів постійної дислокації, куди ворог потім завдав перших ракетно-бомбових ударів у ранок повномасштабного вторгнення.

Про це і про підготовку до оборони генерал розповів журналу Time, інформує Liga.net.

Видання пише, що на відміну від президента Володимира Зеленського, який нібито "скептично ставився до повідомлень розвідки про неминучість повномасштабного вторгнення", Залужний був серед тих офіцерів, "які вважали цей [напад] лише питанням часу".

Вже за кілька тижнів після вступу на посаду 27 липня 2021 року новий головком ВСУ дозволив командирам на Донбасі відкривати вогонь у відповідь "з будь-якої доступної зброї", якщо вони зазнавали нападу, а не чекати "добро" від старшого командування: "Нам потрібно було збити їх бажання нападати. Нам також потрібно було показати зуби".

Видання пише, що Залужний був розчарований тим, як деякі командири "недостатньо серйозно" поставилися до масштабних військових навчань, які проходили якраз перед вторгненням: їх основні маневри мали імітувати російську атаку, щоб ЗСУ змогли відстежити свої слабкі місця. На думку генерала, навчання були центральним елементом оборонної стратегії України та її найкращим шансом на виживання.

"Я кричав цілу годину. Зірвався, – так описав він епізод з наради з командирами. – Я пояснював їм, що якщо вони не зможуть це здійснити, наслідки вартуватимуть життя не тільки нам, а й усій нашій країні".

Перед самим вторгненням, розповів Залужний, було таємно передислоковано та замасковано військову техніку, з ППД виведено в інші місця війська з озброєнням: літаки, танки та бронетехніку, а також зенітні батареї, які незабаром будуть потрібні для збереження контролю над небом.

20220926145814-1306.jpg

Обкладинка Time

"Запах війни не сплутаєш, і він уже витав у повітрі. Я боявся, що ми втратимо елемент раптовості. Нам потрібно було, щоб противник думав, що ми всі дислоковані на своїх звичайних базах, куримо травку, дивимося телевізор і пописуємо в Facebook", – сказав головком ЗСУ.

На початку повномасштабного вторгнення Росії Залужний сказав голові Об'єднаного комітету начальників штабів США генералу Марку Міллі, що не планує евакуюватися, оскільки війна для нього розпочалася ще 2014 року.

За його словами, генерал Міллі був "певною мірою вражений", коли побачив опір України. Він запитав Залужного, чи не планує той евакуюватися з Києва, на що отримав відповідь: "Я тебе не розумію, для мене війна розпочалася 2014 року, я не біг тоді і не збираюся бігти зараз".

Загалом на початку повномасштабного вторгнення у Валерія Залужного "було дві стратегічні цілі" для оборони країни: зберегти Київ та "пустити кров" ворогу.

Перша ціль, за словами головкому – "ми не маємо допустити, щоб Київ впав".

І друга ціль – "на всіх інших напрямках нам потрібно було пролити їхню кров, навіть якщо в деяких місцях при цьому довелося б втратити територію".

Іншими словами, пише видання, "ціль полягала в тому, щоб дозволити росіянам просунутися вперед, а потім знищити їхні колони на фронті та лінії постачання в тилу".

Також Залужний заявив, що був здивований промахами Росії, оскільки противник не відступав і не змінював підхід до бойових дій, коли зустрічав сильний опір чи втрачав можливість поповнення запасів.

"Вони просто загнали своїх солдатів на бійню. Вони вибрали той сценарій, який мені найбільше підходив", – сказав генерал.

стратегія оборона зсу залужний

Знак гривні
Знак гривні