Протести проти мобілізації в Росії: наймасовіші у Дагестані, у багатьох регіонах неспокійно

У Росії тривають акції протесту проти оголошеної Путіним "часткової" мобілізації: наразі наймасовіше протестує Дагестан.

Уранці 25 вересня жителі села Ендірей у Дагестані перекрили федеральну трасу Хасавюрт-Махачкала. Вони заявили, що з їхнього села, де проживають кумики, представники одного з нечисленних народів Північного Кавказу, вже мобілізували понад сто людей. Поліція відкрила стрілянину в повітря,  намагаючись розігнати незгодних із мобілізацією.

Пізніше у Махачкалі (столиця Дагестану, РФ) відбулися акції протесту, де люди скандували "Ні війні!" і "Наші діти не добриво", сперечалися з поліцейськими й відбивали у них затриманих.

Загалом під час протестів затримали 101 людину. Правозахисник "ОВД-Інфо" висловив стурбованість кадрами "дуже жорстких затримань", які з'явилися в Махачкалі.

За оцінками російської служби BBC, на війні з Україною загинув щонайменше 301 військовослужбовець з Дагестану. Це більш ніж у 10 разів більше, ніж кількість загиблих із Москви, населення якої перевищує населення Дагестану приблизно уп’ятеро.

Акції протесту також відбулися у російському Якутську. На площі Орджонікідзе відбувся мітинг, на який вийшли жінки, вимагаючи "припинити геноцид" і повернути чоловіків додому з війни проти України.

У місті Баксан у Кабардино-Балкарії на площу перед адміністрацією вийшли кілька десятків місцевих жителів.

В інших містах Росії тривають переважно нечисленні або одиничні акції незгоди з мобілізацією, як-от підпали військкоматів і напади на військкомів.

У Волгоградській області невідомі спалили будівлю сільської адміністрації, в якій проводились мобілізаційні заходи і зберігались документи.

У російському Урюпінську чоловік під’їхав на своєму автомобілі "ВАЗ" впритул до входу у військкомат та підпалив автівку і приміщення.

В Усть-Ілімському військкоматі Іркутської області РФ "частково мобілізований" місцевий мешканець Руслан Зінін кількома пострілами впритул застрелив військкома Олександра Єлісеєва.

Загалом, як зазначає ОВС-Інфо, мітинги сталися у 34 містах Росії. Як повідомляє правозахисний медіапроєкт ОВД-Інфо, з 21 по 25 вересня в різних містах Росії було затримано щонайменше 2352 людини. «Але кількість затриманих може бути більшою. У неділю в п'яти містах, включаючи Махачкалу, Якутськ, Іркутськ, Рефтинський та Котлас, було затримано щонайменше 128 осіб", – йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський заявив, що Росія використовує мобілізацію для знищення представників корінних народів окупованого Криму, а також Кавказу, Сибіру та інших територій РФ.

"Злочинна мобілізація використовується Росією не лише для того, щоби подовжити страждання людей в Україні і ще більше дестабілізувати світ, але й для того, щоб фізично знищити чоловіків – представників корінних народів, які живуть на територіях, що контролюються поки що тимчасово Російською Федерацією.

Це прорахована імперська політика. Це удар по народах, наприклад, Дагестану, та й усього Кавказу, по корінних народах Сибіру та інших територіях", – сказав Зеленський .

Президент відзначив, що "люди, зокрема в Дагестані, почали боротися за своє життя".

могилізація дагестан мобілізація РФ протести

Знак гривні
Знак гривні