“Зачинилися і сидимо тихо”. Мешканці окупованого Бердянська ховаються вдома від “референдуму” під дулами автоматів

23 вересня у Бердянську Запорізької області, які в інших тимчасово окупованих містах і селах України, окупанти почали проводити псевдо референдум з метою приєднати захоплені території до Росії. Він триватиме до 27 вересня.

У перший день “голосування” на вулицях міста було порожньо – люди намагалися зайвий раз не виходити надвір, щоб їх не змушували голосувати. Призначені окупантами “члени виборчих дільниць” рушили з урнами по будинках і квартирах у суповоді поліцейських і автоматників.

Мешканцям пропонували проголосувати одразу «за вихід Запорізької області зі складу України, утворення Запорізькою областю самостійної держави і входження її до складу Російської Федерації на правах суб’єкта Російської Федерації».

Зразок "бюлетеня", який використовують окупанти
Зразок "бюлетеня", який використовують окупанти

Охочих голосувати було вкрай мало. 75% мешканців виїхали з міста з початком окупації, а ті, хто залишився, або не відчиняли двері, або тимчасово переїхали на інші адреси, щоб їх складніше було знайти за місцем реєстрації.

– Таким гостям завжди раді хіба що двоє моїх сусідок по під’їзду, – каже місцева жителька Марія Семенівна. – Вони старі комуністки і моляться на Путіна. Інші мешканці під’їзду, як і я, просто не не відчиняли двері.

– Я відповів, що прописаний в Мелітополі, і буду голосувати тільки там, – сказав мешканець Бердянська Андрій. – Але звісно, що ніде голосувати не буду.

– Ми з чоловіком принишкли, поки ті члени з урною не пішли. Нехай думають, що нас дома немає. Доведеться так тихо сидіти до кінця цього псевдо референдуму, – ділиться ще одна жителька Бердянська.

Задля безпеки дітей і вчителів на період проведення «референдуму» припинені уроки української онлайн-школи. Діти у ці дні вчаться самостійно, отримуючи завдання в Classroom.

Щоб збільшити показники "голосування", окупанти вирішили зараховувати голоси не тільки бердянців, а й «мешканців міста», тобто тих, хто зараз перебуває на цій окупованій території. Бердянці кажуть, що більша частина з тих, хто зараз проживає в місті, – це мешканці Донецької та Луганської областей.

Голоси також “збирали” по підприємствах та установах, влаштовуючи «голосування» в робочих кабінетах керівництва. Там, до речі, більшість працівників сьогодні також не є мешканцями Бердянська.

Місцеві жителі розуміють, що росіяни все одно “намалають” ті результати, які їм потрібні. Власне, що й підтвердили вечірні новини російської державної агенції РИА Новости, у яких заявили, що явка у Запорізькій області у перший день голосування становила 20,5%.

бердянськ окупація референдум

Знак гривні
Знак гривні