Дрони-амфібії проти Чорноморського флоту. Можливо, це нова українська зброя

У бухті Омега поблизу бази Чорноморського флоту в Севастополі в тимчасово окупованому Криму викинуло на берег небачений раніше водний безпілотник. Дослідник відкритих даних, який спеціалізується на такій техніці, автор блогу CovertShores, H I Sutton, вважає, що може йтися про нову зброю, яку Україна буде застосовувати проти Росії в цій війні: безпілотні човни із вибухівкою.

Автор відзначає, що це раніше незареєстрований тип безпілотника. До того ж, схоже, він змін «проскочити» повз патрулювання кораблів російських ВМС. Бухта Омега знаходиться недалеко від входу в гавань в районі, який використовує російський флот. Це близько 150 морських миль від українських узбережжя.

Ukraine-drone-boat-Sevastopol-1024x549.jpg.webp

Дрон викинуло на берег поблизу бази ЧФ РФ. Фото: Navalnews

Судячи з фотографій, які розмістили користувачі соцмереж, судно живиться від одного двигуна. Це говорить про відносно високу продуктивність і сприяє швидкості. Цей човен, маючи розмір байдарки, найімовірніше, лишає дуже маленький радіолокаційний слід.

У верхній частині є низка датчиків. Основний з них — це камера, встановлена ​​на щоглу, і пристрій передового інфрачервоного сигналу (forward looking infrared type, FLIR). Це, ймовірно, головний датчик рульового та ситуаційного орієнтування. За камерою стоїть пласка антена, можливо, для навігації та/або зв'язку.

У носовій частині є менша камера або датчик, який, здається, фіксований за напрямком вперед. Також там розміщено ще два датчики переднього бачення.

Ukraine-Unmanned-Surface-Vessel-Sevastopol-artwork.jpeg

Так автор уявляє роботу безпілотника в морі

Фотографії не показують інтер’єр пристрою. Його вигнута форма, із зовнішнім посиленням, говорить про можливу наявність боєголовки, яку можна запускати з повітря чи з артилерійської установки.

Далі, у теорії, дрон має пробити інше судно та підірвати. Це також пояснює скупчення датчиків у носовій частині.

Вибухонебезпечні човни — це не новина. І вони час від часу мали великі успіхи. Цей дизайн, якщо це він, виглядає розумним. Такі човни вперше використовували італійці під час Другої світової війни, вони досі використовуються сьогодні. Зовсім недавно в Червоному морі проіранська організація Houthi Movement використовувала сході дистанційні контрольовані водні безпілотники.

Screenshot 2022-09-22 at 17.14.50.png

Безпілотник знайшли зовсім поруч із базою ЧФ РФ

Згідно з місцевими повідомленнями, пристрій відвезли у відкрите море та знищили. Губернатор Михайло Развожаєв заявив, що «було виявлено частину безпілотного транспортного засобу, яку досліджували експерти. Після завершення опитування цей апарат був знищений у морі вибухом. Ніхто не постраждав».

Це здається дивним, хіба що російські військові вже детально вивчили пристрій. Підрив також підтверджує, що судно могло містити в собі вибухівку.

чорноморський флот росія дрони севастополь безпілотники

Знак гривні
Знак гривні