Путін обіцяє більше окупантів, Захід має швидше озброювати Україну, – The Economist

Ще є вікно можливостей для того, щоб витурити російські війська з української території, пише The Economist. Наводимо переклад тексту.

Щоб зрозуміти Владіміра Путіна, варто послухати, що він говорить про своїх ворогів. 21 вересня агресор, який вторгся в Україну, заявив, що західні держави «агресивно нав’язують свою волю... іншим країнам». Вони хочуть «пограбувати» Росію, — сказав той, хто має палац на мільярди доларів. «Вони навіть вдалися до ядерного шантажу», — сказав Путін і пригрозив ядерною зброєю, якщо Україна спробує повернути територію, яку він у неї вкрав.

Після принизливих поразок на полі бою російський деспот намагається показати силу. Крім ядерної загрози, яку українці відкинули як блеф, він наказав провести часткову мобілізацію для посилення своєї армії загарбників. Також Путін пообіцяв підтримати маріонеткові «республіки» в Україні, які планують провести цими вихідними псевдореферендуми, щоб їх анексувала Росія. Ці фіктивні голосування, про проведення яких оголосили за три дні, дадуть Путіну риторичний привід розглядати український контрнаступ на Донбасі як атаки на Росію. Це теоретично може призвести до ядерної відповіді РФ. Путін посилює свою катастрофічну війну.

Однак різка тональність його виступу свідчить про паніку, а не про силу. Невдачі на полі бою армії РФ утворили перші тріщини в його аурі беззаперечного лідера в Росії. Російське телебачення постійно бреше про війну, а альтернативні голоси замовчуються. Однак реальність в Україні зараз настільки відрізняється від фантазій, які звучать у російських вітальнях, що Путіну важко утримувати свою версію історії. Можливо, тому його інформаційна війна слабшає й за кордоном.

Росіянам він каже, що війна — це не війна, а просто «спеціальна військова операція», яку вони можуть підтримувати без особистих жертв. Своїм українським ворогам і НАТО він каже, що відправить на фронт додаткові війська — міністр оборони РФ припускає, що їх буде 300 тисяч. Щоб приховати прірву розбіжностей між цими твердженнями, російський диктатор наголошує, що мобілізація обмежена лише резервістами. Правда ж у тому, що Путін не може оголосити масовий призов, оскільки це загрожуватиме його режиму. Навіть часткова мобілізація уже призвела до протестів і втечі росіян за кордон.

Час не на боці Путіна. Резервістів не потрібно вчити влучно стріляти, але вони все одно потребують підготовки, щоб впоратися з новими засобами ведення війни та польовими умовами. Якщо їх відправити на фронт надто рано, вони будуть масово гинути. Їх можна скерувати до наявних, виснажених підрозділів армії РФ. Це б полегшило Росії захист своїх позицій, але, вочевидь, не дозволило б здійснювати нові наступальні операції. У російської армії бракує зброї для ще більшої кількості військ, які будуть брати участь у вторгненні. Не в останню чергу така ситуація склалася через те, що російські військові покинули чимало зброї, коли тікали від українського наступу. Минуть місяці, перш ніж "часткова мобілізація" Путіна принесе значні зміни на полі бою.

Це дає Україні вікно можливостей. Її західні прихильники мають активізувати постачання зброї, включно з далекобійними ракетами. Найкраща натовська зброя не має застосовуватися для атак на території Росії. Але це не стосується окупованих територій України, які Росія збирається незаконно анексувати.

Захід також має навчити більше українських солдатів. В Україні є багато високомотивованих захисників, але поки що лише Велика Британія провадить базову підготовку великої кількості військових ЗСУ. Інші члени НАТО повинні негайно приєднатися до цього процесу. Можливо, їм треба розділити сфери відповідальності так, щоб одна країна зосередилася на навчанні військових з ВПС ЗСУ, інша — на артилеристах тощо. Що більше своєї території Україна зможе відвоювати до прибуття російських підкріплень, то сильнішою буде її позиція.

Коли Путін почав вторгнення в Україну, він думав, що вона здасться. Цього не сталося. Тепер він сподівається, що Захід через неготовність до довготривалої боротьби припинить постачати зброю і натисне на Київ, щоб змусити його погодитися на невигідний мир. Цього теж не має статися.

Путін намагається продемонструвати силу, тому що він ослаблений, і російський народ починає це відчувати. Україна має зберегти динаміку на полі бою. Мир настане, коли росіяни зрозуміють, що Путін програє і не може перемогти.

військова допомога путінізм мобілізація РФ перемога україни

Знак гривні
Знак гривні