Казахстан, Узбекистан та Киргизстан проти участі у війні своїх громадян, які живуть в РФ

Казахстан, Узбекистан та Киргизстан, які входять чи входили до Організації поговору про колективну безпеку, виступили проти участі своїх громадян у російсько-українській війні.

Про це повідомляє інформаційне агентство Anadolu.

Посольство Киргизстану в Росії 21 вересня повідомило своїх громадян, що за участь у бойових діях на території іноземних держав на них чекає кримінальна відповідальність.

Громадянам Киргизстану, які живуть у Росії і яких будуть закликати брати участь у будь-яких військових діях, радять негайно звертатися до дипломатичного представництва своєї країни.

Ті, хто поїдуть на війну, ризикують позбутися волі на строк від 5 до 10 років, можлива також конфіскація майна. З аналогічною позицією напередодні виступила влада Узбекистану та Казахстану.

Посольство Узбекистану в РФ заявило, що застерігає співвітчизників від створення добровольчих батальйонів та/або участі у бойових діях на території іноземних держав, за які встановлено кримінальну відповідальність.

Йдеться до 10 років позбавлення волі.

У Казахстані за таке ж порушення загрожує тюремний термін від 5 до 9 років, який передбачається відповідно до статті 172 КК РК (діяння, пов'язані з умисною неправомірною участю громадян Казахстану у збройних конфліктах чи воєнних діях на території будь-яких іноземних держав за відсутності ознак найманства).

Казахстан та Киргизстан є членами ОДКБ, а Узбекистан у 2012 році залишив лави організації.

киргизстан казахстан одкб узбекистан

Знак гривні
Знак гривні