Протести через смерть жінки, яка "неправильно" носила хіджаб: що відбувається в Ірані

В Ірані четвертий день поспіль тривають протести після смерті 22-річної курдської жінки Махси Аміні, яка померла після того, як її арештувала так звана поліція моралі за неправильне носіння хіджабу. Ще троє людей загинули після того, як уряд розпочав придушення демонстрацій

Про це пише The Guardian, передає ZN.ua.

Місцеві петиції почали вимагати розформувати цей напрям поліції, стверджуючи, що дії щодо носіння хіджабу є контрпродуктивними та дискримінаційними. Водночас деякі іранські законодавці стверджували, що сторонні люди, включно з інформаційними організаціями, яких підтримували вороги Ірану в Саудівській Аравії, використали смерть жінки для своїх цілей. Проте продовжували обіцяти провести розслідування.

Масштаби насильства та кількість арештів у ніч на понеділок важко оцінити незалежно. Однак у соцмережах опубліковано чимало відео побиття, протестів, кадри зі звуками пострілів, розголосу набули також відео, де зображено самі сцени затримань згаданою поліцією.

Курдська правозахисна група Hengaw, яка базується в Норвегії, заявила, що підтвердила три смерті на мітингах у провінції Курдистан. Тут  також заявили, що 221 людина була поранена і ще 250 заарештовано в регіоні Курдистану, де також проходив загальний страйк у понеділок.

У вівторок губернатор іранського регіону Курдистан Ісмаїл Зарей Куша підтвердив, що три людини були вбиті, але пояснив ці смерті «змовою ворога», повідомляє пов’язане з державою інформаційне агентство Fars.

«Одного з жителів міста Дівандаррех було вбито з бойової зброї, яку не використовують жоден із лав збройних сил», — цитують його слова.

Багато протестів були мирними, включаючи розміщення банера із зображенням Аміні на мосту через одну з головних магістралей Тегерана.

Це загострення є чутливим для президента Ірану Ебрахіма Раїсі, який зараз перебуває в Нью-Йорку, щоб вперше виступити на Генеральній асамблеї ООН. Правозахисні групи в Нью-Йорку протестують проти його присутності та порушують проти нього судові процеси.

Хоча Раїсі наказав провести розслідування та висловив своє особисте співчуття, його критики кажуть, що його попередня підтримка більш інтервенціоністської моральної поліції виявила культурний розкол всередині Ірану.

Режим сповнений рішучості стверджувати, що Махса Аміні померла під вартою не внаслідок побиття, а внаслідок попереднього захворювання мозку та операції, проведеної, коли їй було п’ять років. Офіційний урядовий сайт новин повідомив, що для завершення розслідування може знадобитися три тижні.

Незалежно від результату, частини іранського суспільства явно втратили терпіння щодо поліції моралі, стверджуючи, що багато жінок страждають від тривалого посттравматичного стресового розладу після зусиль поліції їх «перевиховати».

У Женеві Управління ООН з прав людини повідомило, що іранська поліція моралі розширила свої патрулі в останні місяці, націлившись на жінок за неправильне носіння ісламської хустки, відомої як хіджаб. Зазначається, що на підтверджених відео видно, як жінок били по обличчю, били кийками та кидали в поліційні фургони за те, що вони носили занадто вільний хіджаб.

права жінок іран протести

Знак гривні
Знак гривні