Від рук росіян постраждали кам'яні половецькі баби поблизу Ізюма (ФОТО)

Від дій російських окупантів постраждали кам'яні половецькі баби на горі Крем'янець недалеко від Ізюма. Пам'ятники, датовані IX—XIII століттям, істотно пошкоджені, один з них зруйнований.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець

"Ми, українці, з шаною ставимося до культурної спадщини. Кожен може пригадати, як на початку війни у містах України обкладали мішками з піском пам'ятники. Ці фото бачив увесь світ.

Нині ж ми бачимо, як наші пам'ятки "заважають" російським військовим — вони зруйнували кам'яні половецькі баби на горі Крем'янець недалеко від Ізюма, що на Харківщині. Пам'ятники датовані IX-XIII століттям", — зазначив Лубінець.

307757151_2889923931315381_5101326427010485625_n.jpg

Фото: Дмитро Лубінець/Фейсбук

Уповноважений Верховної Ради з прав людини нагадав, що своїми діями Російська Федерація порушує норми міжнародного права, а саме: Гаазьку конвенцію про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту 1954 року, якою заборонено «будь-яке захоплення, знищення або навмисне пошкодження» установ, присвячених релігії, благодійності, освіті, мистецтву та наукам, історичним пам’яткам, творам мистецтва та науки.

"Культурні пам'ятки на Харківщині є надбанням всього людства. Однак РФ, очевидно, не зацікавлена розуміти зв'язки людських поколінь та вивчати історію. Російська Федерація вирізає з історії ті шматки, які їй не до вподоби, заповнюючи прогалини пропагандою і брехнею.

Ми спільно з міжнародною спільнотою повинні зробити все, щоб притягнути до відповідальності як державу-агресора, так і окремих фізичних осіб, винних не тільки у вбивствах цивільних громадян, а й у руйнуваннях, пошкодженнях та викраденні культурних цінностей України", — наголосив Лубінець.

варвари злочини РФ пам'ятка вандалізм

Знак гривні
Знак гривні