Зима близько. Як можуть розгортатися воєнні дії у найближчі місяці, – CNN

Ще кілька тижнів тому здавалося, що війна в Україні застигне в суворій зимі й жодна сторона не досягне помітного прогресу. Цей прогноз змінився з раптовим та успішним українським контрнаступом у Харківській області, який підбадьорив західних прихильників України та призвів до взаємних звинувачень у Москві.

Про це йдеться в статті CNN, яку переклало ZN.ua. ТЕКСТИ наводять ключові тези матеріалу.

Російські військові запитують себе, як Україна повернула більше території за тиждень, ніж вони захопили за місяці. Кремль стоїть перед вибором, чи оголошувати загальну мобілізацію, щоб відновити свої пошарпані підрозділи, та думає, як впоратися з дефіцитом бюджету.

Ще одна потенційна дилема: перші ознаки того, що китайська підтримка російського вторгнення, яка ніколи не була щирою, може слабшати.

Приголомшливий контрнаступ України та просування на півдні поставили Кремль перед низкою варіантів – і всі погані. З наближенням зими треба вибрати, якому фронту віддати перевагу і чи подвоїти зусилля для захоплення Донецької та Луганської областей. Взяти Донецьку область зараз важче через численні недоліки матеріально-технічного забезпечення, які лише загостряться взимку.

За лічені дні Росія втратила один із трьох напрямів атаки на Донецьк. А російська оборона в Херсоні перебуває під постійним тиском через те, що українці тримають під вогневим контролем переправи через Дніпро і б’ють по тилах.

Російська армія не має достатньо свіжих підрозділів. Є постійні повідомлення про погіршення дисципліни серед їхніх частин. Про це та про проблеми командування свідчить безладний відступ на Харківщині.

Росія все ще має вогневу перевагу, але не змогла використати її. Це визнав навіть Владімір Путін, заявивши, що наступальна операція на Донбасі «йде повільними темпами, але продовжується. Поступово, поступово російська армія займає нові території».

Генерал Девід Петреус, колишній директор ЦРУ та командувач збройними силами США в Іраку, сказав CNN, що очікує, що Україна поверне територію, захоплену росіянами з лютого, і «навіть можливо, що вони можуть повернути Крим і Донбас», чому сприятиме зростання опору на окупованих територіях. Але це займе час і спричинить жорстку боротьбу.

Успіх України на полі бою залежатиме від продовження постачання західної техніки, але запаси в кількох країнах скорочуються. США все ще надзвичайно обережні щодо надсилання Україні зброї, яка має радіус дії понад 80 км і може завдати удару по Росії та наразі не готові надати ракети великої дальності ATACMS. Деякі західні чиновники побоюються, що приниження Кремля може спровокувати непередбачувану реакцію, навіть включно з тактичною ядерною зброєю.

Росія все ще має арсенал балістичних та інших ракет, які можуть бути використані для завдання катастрофічної шкоди українській інфраструктурі: енергетиці, водопостачанню та зв’язку. І вже є ознаки того, що російські війська робитимуть саме це.

Нинішній стан речей свідчить про те, що початкові ролі України та Росії – захист і напад – можуть помінятися найближчими місяцями, а російські сили – подвоїти безжальне бомбардування цивільних цілей.

деокупація перемога україни росія терорист ракетні обстріли

Знак гривні
Знак гривні