Перед вторгненням ФСБ вибудувала щонайменше два маріонеткові уряди й облаштовувала житло у Києві – WP

Видання The Washington Post опублікувало ключові висновки з багатомісячного розслідування під назвою "5 речей, які потрібно знати про провали російської розвідки перед вторгненням в Україну". Наводимо переклад тексту.

  1. Таємний підрозділ російської служби безпеки був глибоко залучений до проваленого плану повномасштабного вторгнення Кремля, запевняючи чиновників у Москві, що уряд України швидко впаде, і направляючи оперативників для встановлення маріонеткового режиму.

Відділення ФСБ, відоме всередині країни як Департамент оперативної інформації, протягом багатьох років проводило таємні операції з проникнення в інститути України, підкуповувало проросійських політиків і не дозволяло вийти з орбіти Москви. Попри пильну увагу до України, за словами представників західної розвідки, ФСБ або не розуміла, наскільки завзято чинитиме опір Україні, або розуміла, але не могла донести таку незручну інформацію до президента Росії Путіна.

2. Співробітники ФСБ були настільки впевнені, що захоплять важелі влади у Києві, що останні дні перед війною присвятили облаштуванню житла у столиці.

Співробітники ФСБ просили колег надати їм докладну інформацію про помешкання та інші місця, які вони могли б використовувати як конспіративні квартири, житлові приміщення або бази для операцій. За кілька днів до того, як російські війська перетнули кордон України, інформатори ФСБ дістали наказ виїхати з Києва, але залишити ключі від своїх помешкань для російських оперативників, що прибувають.

3. У період, що передував повномасштабному вторгненню, відділ ФСБ по Україні зазнав значного розширення.

За словами чиновників, чисельність відділу збільшилася приблизно з 30 співробітників у 2019 році до 160 напередодні вторгнення в Україну. Групам ФСБ було доручено регіони України та мережі "сплячих агентів" усередині країни.

4. ФСБ вибудувала щонайменше два маріонеткові уряди

Головними союзниками ФСБ були експрезидент-втікач України Віктор Янукович та олігарх й голова ОПЗЖ Віктор Медведчук. Янукович був у центрі групи, яка зібралася у Білорусі на початку березня і, вочевидь, мала намір захопити владу. Друга група за участю колишніх членів партії Януковича зібралася на території на півдні України, яку окупували на початку війни російські війська.

5. Попри неодноразові провали, керівники ФСБ залишаються на своїх постах, а відомство перегрупувалося, направивши офіцерів на тримісячну ротацію до регіонів, окупованих російськими військами.

Американські та інші офіційні особи заявили, що вони не бачили жодних доказів того, що Путін зробив чистку у вищому керівництві спецслужб або притягнув високопосадовців до відповідальності за прорахунки. Директор ФСБ Алєксандр Бортніков та керівник управління по Україні Сєргєй Бєсєда залишаються на своїх посадах, контролюючи аспекти воєнних дій.

вторгнення РФ янукович фсб медведчук

Знак гривні
Знак гривні