Військова допомога Україні від країн Європи знижується – Politico

Військова підтримка України з боку Європи поступово знижується з квітня, а в липні європейські країни взагалі не запропонували Україні нових «військових зобов'язань».

Про це повідомляє Politico з посиланням на дані Кільського інституту світової економіки.

Згідно з новими даними, протягом усього липня шість найбільших країн Європи не запропонували Україні жодних нових двосторонніх військових зобов'язань – це сталося вперше з моменту вторгнення Росії у лютому, пише видання.

"Це відкриття є ознакою того, що, попри історичні зрушення в європейській оборонній політиці, внаслідок яких такі країни, як Франція та Німеччина, раніше не хотіли постачати зброю Україні, військова допомога Україні може скоротитися якраз у той момент, коли Київ починає вирішальний контрнаступ", – зазначає Politico.

Видання посилається на свіжі дані щодо Великої Британії, Франції, Німеччини, Іспанії, Італії та Польщі, надані Кільським інститутом світової економіки.

"Ці дані ілюструють думку, яку неодноразово висловлювали українські військові чиновники та політики: великі європейські держави не встигають за військовою допомогою, що надходить із США, і що Британія та Польща, які очолили цей процес, можуть видихнутися. Військові фахівці та деякі члени Європейського парламенту останнім часом дедалі частіше повторюють цю думку", – пише Politico.

Читайте також: "Настає вирішальний момент". Експерти, військові та дипломати закликали Байдена рішучіше допомагати Україні зброєю

Крістоф Требеш, керівник групи зі складання звіту про підтримку України, сказав, що, за даними інституту, з кінця квітня спостерігається тенденція до зниження зобов'язань Європи щодо надання військової допомоги Україні.

"Попри те, що війна вступила в критичну фазу, нові ініціативи щодо надання допомоги вичерпалися", – сказав він.

Західні союзники все ж таки зустрілися минулого тижня в Копенгагені і взяли зобов'язання з військової допомоги Україні на 1,5 мільярда євро. Але Требеш заявляє, ця цифра є "мізерною у порівнянні з тим, що було озвучено на попередніх конференціях".

Требеш стверджує, що європейські країни мають розглядати війну в Україні як більш схожу на кризу єврозони чи пандемію коронавірусу – дві події, які спонукали континент спрямувати сотні мільярдів на екстрені заходи фінансування.

Требеш зауважив, що фонд ЄС із відновлення після пандемії охоплює близько 800 мільярдів євро у вигляді кредитів та грантів. Тоді як загальна європейська допомога Україні сьогодні становить лише малу частину цієї суми.

"Я б сказав, що це напрочуд мало, враховуючи те, що поставлено на карту", – сказав він.

протидія рф військова допомога західна зброя україна-єс

Знак гривні
Знак гривні