«Довженко-Центр» заявляє, що Держкіно його ліквідовує під виглядом реорганізації

Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію «Довженко-Центру». Останній заявляє, що де-факто це означає ліквідацію національного кіноархіву, який з 1994 року послідовно займається збереженням, дослідженням та популяризацією українського кіно.

«Згідно з наказом Держкіно всі фільми з колекції та майно Довженко-Центру мають бути передані державній установі "Науковий центр кінематографії України", основним видом діяльності котрої, за даними ЄДРПОУ, є "вища освіта". Зі структури Центру має бути виокремлено Державне підприємство "Українська анімаційна студія", до якої будуть передані авторські права на українську анімацію, що зараз належать Центру. Співробітників Центру має бути повідомлено про можливе звільнення», – зазначили в «Довженко-Центрі».

На думку команди Центру, відповідати за кінематографічну спадщину України Держкіно доручає «де-факто “сплячій” установі, що з моменту свого заснування за часів Януковича в 2011 році не здійснювала жодної діяльності, не має штату, відповідних компетенцій, сайту тощо».

Крім того, наголошують у «Довженко-Центрі», в наказі про реорганізацію не згадано про його кіноархівну та музейну колекції, і загалом рішення Держкіно не обґрунтовано.

"Не врахувавши пропозиції Довженко-Центру щодо подальшої діяльності та не розробивши стратегічний план його розвитку, Держкіно вирішило розділити цілісну колекцію Довженко-Центру, що формувалась з 1960-х років, між різними структурами.

Передача колекції національного кіноархіву з високою репутацією у світі до фейкової установи – величезний удар по міжнародному іміджу української влади, особливо під час війни, коли Україна у крові виборює власну ідентичність", – зазначили у Довженко-Центрі.

299900604_5779796875441514_346125781097759097_n.jpg

Довженко-Центр. Фото: Андрій Бойко

Пресслужба культурної інституції нагадує, що Довженко-Центр – найбільший і єдиний міжнародно визнаний кіноархів України, в якому зберігається понад 10000 найменувань (понад 60 000 одиниць зберігання) художніх, документальних, анімаційних українських та закордонних фільмів, понад 24 000 архівних документів з історії українського кіно, понад 400 музейних експонатів. Це єдиний український представник в Міжнародній федерації кіноархівів (FIAF).

"Колекція Довженко-Центру є найбільшою у світі збіркою творів українського кіномистецтва. Для збереження, розвитку і популяризації кіномистецтва в структурі Довженко-Центру діють Фільмофонд, Кіноархів та Музей кіно, Медіатека, видавництво, книгарня, кіносценічний простір “Сцена 6”, кінолекторій та єдина в Україні кінокопіювальна лабораторія з цілісним плівково-цифровим циклом. Така структура відповідає світовим стандартам діяльності інституцій, що працюють з кінематографічною спадщиною", – зазначили у Центрі.

скандал довженко-центр держкіно

Знак гривні
Знак гривні