Харківський фотограф знімає запуски російських ракет з вікна своєї квартири (ФОТО)

Харків'янин Вадим Беліков фіксує запуски ракет, якими росіяни з Бєлгородської області майже щодня б'ють по Харкову, з вікна власної квартири на Салтівці.

Про процес фіксування війни у реальному часі він розповів "Суспільному".

Вадим Беліков почав знімати запуски російських ракет 9 червня. До цього знімав все, що бачив: для світлин з пожежами та руйнуваннями Харкова має окрему теку.

Спершу Беліков пробував знімати запуски російських ракет на відео: "Коли знімав на відео, старт цієї ракети камера не в стані була витягнути: просто точка пішла вгору і все, нічого не зрозуміло — ні звідки летить, ні що це. Тому я вирішив робити фото".

c4ce19ef938ddbff.jpg

Фото: Єлизавета Серватинська/Суспільне

Старти у червні було нескладно вхопити в об'єктив — росіяни били наче за розкладом, каже Вадим. "Вони працювали, починаючи з 23:00 до 00:00 спочатку. Наступного дня — о 03:30, на наступний день — о 00:00. Потім — 01:00. Я просто відчиняв вікно, налаштовував камеру, і коли особливо хмари є, ракета ще не вийшла, але видно, як пішло засвітлення, я натискаю пуск — і виходить", — розповідає фотограф.

За словами Белікова, зараз росіяни обстрілюють без системи у часі, тому спіймати мить запуску ракет, сидячи всю ніч, дуже складно. Фотограф каже, що найстрашніше було, коли у Харкові було по 60 обстрілів на день було, "коли зранку до вечора гуркотіло, і у нас у вікно було видно, як прилітали "Гради".

Якщо хтось з українських колег просить кадри, Вадим не відмовляє: "Чим більше людей побачать це, тим краще. Це потрібно показувати, бо є маса людей в Україні, які почувають себе дуже розслаблено, бо їх не бомблять, і вони думають, що війни немає: я — окремо, війна — окремо".

0ec82a739429f707.jpg

Запуск ракет С-300 з території Белгорода у бік Харкова у ніч проти 8 серпня. Фото: Вадим Беліков

За спостереженнями Вадима, війна змінює менталітет харків'ян. Він каже, що хоч сам має російське коріння і вся його рідня живе в Росії, його завжди напружувало, що у РФ ставляться до України, до Харкова, як до третього сорту.

"А інші люди на це не звертали увагу: "Росія! У мене ж там купа родичів, ми не можемо окремо, нащо нам це треба!" Після того, як прилетіли ракети, у більшості різко в голові все змінилося. Серед моїх знайомі є маса людей, які були за Росію, до них моментально нарешті дійшло, що ні, Росія — це нє-а", — ділиться спостереженнями харків'янин.

Повертатися до Харкова фотограф не радить, розповідає про знайому, яка повернулася і виїхала знов.

"Від мого дому до кордону з Росією — 30 км по прямій. "Ураган" б'є від 40 до 70 км, можуть спокійно, не перетинаючи кордон, у будь-який момент, вдарити. "Іскандер" до 500 км б'є, тобто не можна зараз повертатися, бо чим більше людей у місті, тим більше жертв при будь-якому обстрілі", — говорить фотограф.

ракетні обстріли мистецтво війна харків

Знак гривні
Знак гривні