У Польщі найнижче безробіття за останні 32 роки: скільки українських біженців працевлаштовані

З початку повномасштабної війни у Польщі працевлаштувались 372 тисячі українських біженців.

Про це повідомляє аналітичний центр міжнародного агентства з працевлаштування Gremi Personal із посиланням на Міністерство сім'ї та соціальної політики Республіки Польща.

Найбільше з них працює у воєводствах: Мазовецькому (82,8 тис.), Нижньосилезькому (39,5 тис.) Лодзьському (36,4 тис.), Великопольському (34,5 тис.).

Водночас Томаш Богдевич, генеральний директор Gremi Personal наголошує, що у порівнянні з 2021 роком, попит на вакансії в агентстві з боку поляків збільшився на 9%, навіть на позиції, які традиційно займали працівники з України.

Цьому зростанню є кілька пояснень: перше — подорожчання життя у Польщі, висока інфляція (за прогнозом Єврокомісії річна інфляція у Польщі сягне 12,2%) та зростання ставок з іпотеки.

“Також ми помічаємо, що поляки починають освоювати роботи, на які раніше майже не звертали уваги, наприклад робота у харчовій промисловості та у логістиці. Певний парадокс у тому, що за умовних складнощів для економіки, зазвичай рівень безробіття зростає, натомість ми бачимо зворотний процес, коли рівень безробіття рекордно скорочується”, — додає Богдевич.

Показник безробіття у Польщі у липні становив 4,9%. Це найнижчий показник за весь час з моменту падіння комуністичного режиму та початку ринкових реформ у країні.

Читайте також: Підйом о 4:30 і десять годин фізичної праці. Досвід роботи на польській меблевій фабриці

біженці польща ринок праці

Знак гривні
Знак гривні