Вибухи в Криму означають нові серйозні проблеми для Росії та її армії – The Telegraph

Москва точно не була готова до вибухів в окупованому Криму, і якщо саме українські сили вдарили по авіабазі в Новофедорівці, тоді це можна назвати переломним моментом.

Про це пише The Telegraph, інформує Zn.ua.

Як і у випадку більшості великих атак проти російських сил, влада України не кинулася негайно коментувати ситуацію. Проте, зазначає видання, в ЗМІ з’явилися припущення, що удар по базі в Криму нібито може свідчити про те, що Київ отримав від США ракети ATACMS з радіусом дії до 300 кілометрів.

Однак, анонімний український військовий чиновник у коментарі для New York Times спростував ці чутки, повідомивши, що удар був виконаний за допомогою «зброї українського виробництва». В Міноборони РФ заявили, що вибухи сталися через детонацію боєприпасів на авіабазі поблизу Новофедорівки.

Тим часом професор стратегічних досліджень Університету Сент-Ендрюс Філіп О’Браєн сказав, що дії українців були «надзвичайно важливими». 

«Продемонструвавши, що вони здатні вдарити по Криму, вони ще більше розтягнуть російські оборонні можливості. Росії доведеться захищати значно більшу територію за лінією фронту», – пояснив експерт.

Читайте також: Росія за минулу добу втратила 9 літаків – Генштаб

Своєю чергою професор воєнних досліджень Королівського коледжу Лондона Лоренс Фрідмен додав: «Ніхто не підготував російський народ до невдач такого роду».

253647_0.jpg

Вибухи у Новофедорівці. Фото: соцмережі

Лише кілька тижнів тому заступник голови Ради національної безпеки РФ Дмітрій Мєдвєдєв пообіцяв, що якщо Україна атакує Крим, настане «судний день». І ось тепер, коли Київ, здається, саме це й зробив, світ завмер, чекаючи відповідь Кремля.

Якщо підтвердиться, що в Криму відбулася саме українська атака, Кремль може розцінити це як удар по російській території. Досі була невелика кількість українських ударів по російських складах боєприпасів і пального поблизу кордону. Але вчорашні вибухи відбулися на очах в росіян, які приїхали в Крим відпочивати.

Західні експерти з питань безпеки вважають, що нові далекобійні можливості України створюють дуже великі проблеми для російських командирів в питаннях логістики і безпеки. Їм доведеться тепер захищати бази вглибині їхньої території.

Наразі не зрозуміло, що Москва може зробити, щоб посилити війну. У російського командування і так багато проблем. З початку липня США і Велика Британія передали українській армії установки HIMARS і M270. За допомогою цієї зброї захисники України почали масово знищувати російські лінії забезпечення, створюючи проблеми, які можуть змінити хід війни.

Британський аналітик Джеймс Раштон вважає, що удар по авіабазі в Криму – це «переломний момент». «Велика територія, яку росіяни досі вважали захищеною навіть від HIMARS і M270, тепер такою не є», – пояснив він.

Нагадаємо, що аналітики з Інституту вивчення війни (ISW) припускають, що удар по російській авіабазі в Новофедорівці в тимчасово окупованому Криму міг бути завданий модифікованими українськими ракетами "Нептун".

"Україна могла модифікувати свої ракети "Нептун" для застосування по наземних цілях (як це зробили росіяни з протикорабельними та зенітними ракетами), але нині немає жодних доказів, що підтверджують цю гіпотезу", – йдеться у повідомленні ISW.

На думку експертів, видима одночасність вибухів на двох різних об'єктах, ймовірно, спростовує офіційну російську версію про випадкову пожежу, але не виключає ні диверсії, ні далекобійного ракетного удару. Кремль не хоче звинувачувати Київ у цій атаці, оскільки це означатиме слабкість російської системи протиповітряної оборони, підсумовують аналітики ISW.

російсько-українська війна окуповані території крим

Знак гривні
Знак гривні