Американські протирадіолокаційні ракети з'явилися на фронті. Російська ППО значно ослабне

Пентагон підтвердив, що у минулих пакетах допомоги Україні були передані протирадіолокаційні ракети, про застосування яких уже кілька днів циркулювала інформація в інтернеті. Попри те, що й досі лишається таємницею, як ЗСУ застосовують AGM-88 HARM, їхня поява може суттєво покращити позиції наших військових на фронті.

“У нещодавні пакети військової допомоги ми включили певну кількість протирадіолокаційних ракет, які можуть бути випущені з українських літаків і можуть мати вплив на російські радари та інші речі“, – повідомив заступник міністра оборони США Колін Каль.

Як інформує головний редактор Цензор.НЕТ Юрій Бутусов, протирадіолокаційні ракети, надані США, уже використовують ЗСУ.

Він зазначив, що Генштаб ЗСУ за 5-7 серпня повідомив про знищення рекордної кількості російських засобів ППО – 14 одиниць ЗРК та РЛС ЗС РФ. 7 серпня в інтернеті виклали фотографії уламків, зроблені на російських позиціях, які засвідчили, що ЗСУ застосували проти російських радарів ППО новітні американські протирадіолокаційні ракети AGM-88 HARM.

AGM-88 HARM (High-speed Anti-Radar Missile) – високошвидкісна протирадіолокаційна ракета, прийнята на озброєння в США у 1983 році. Ракета призначена для американських літаків та деяких європейських. Офіційної інформації про те, що ракета встановлювалася на винищувачі радянського виробництва, немає, зазначає "Мілітарний".

"Щоб застосувати протирадіолокаційну ракету AGM-88 HARM навіть по запрограмованій траєкторії, що дозволяє відповідна сучасна модифікація ракети, треба спеціальна точка підвіски й треба, щоб був певний зв’язок між ракетою і бортовою системою управління літаком.

Ракета має отримати від пілота із кабіни винищувача команду зійти із підвіски/увімкнути двигун. А ця вся мінімальна інтеграція це певні шини обміну даними та певне програмне забезпечення. Така механіка, якщо дуже схематично. Якось це все зробили, за що честь і хвала", – пояснив технічні нюанси застосування ракет такого типу військовий експерт Микола Бєлєсков.

298148752_8083502795023279_2638356138674336428_n.jpg

Фото: Юрій Бутусов/Фейсбук

"Судячи з того, що уламки ракети на оприлюдненому фото належать до хвостової частини, а місце влучання не показані, очевидно, що HARM точно уразив російський радар. Бойова частина ракети має неконтактний підривник, вона складається з тисяч готових уламків, і очевидно, ракета вибухнула так, як треба там, де треба", – пояснює Бутусов.

Він зауважив, що протирадіолокаційні ракети – це один з найтаємніших видів озброєння і що постачання ракет HARM до України, означає, що наші союзники довіряють нам свою найсучаснішу зброю фактично без обмежень.

"Ракета HARM налаштовується на випромінювання радара, підлаштовується під будь-яку частоту і може або програмуватись заздалегідь для ураження конкретного типу радарів, або запускатись у район роботи ППО противника, щоб самостійно вести пошук та ураження радарів. Сама ракета ніякого активного випромінювання не дає, її не можливо помітити засобами радіоелектронною розвідкою, тільки радар може засікти.

Але перехопити ракету складно, оскільки вона має малі розміри та швидкість 2,2 тисячі кілометрів на годину, тобто атака та пошук цілі відбуваються дуже швидко. Якщо противник вимикає радар, це його не врятує – HARM запам'ятовує координати випромінювання радара і все одне летить до обраної цілі. Боєголовка ракети – 66 кг, містить у собі до 12 тисяч уражаючих елементів, тож гарантовано знищує радар, і завдає втрат розрахункам та усім об'єктам навколо", – пояснив військовий журналіст.

Також Бутусов розповів, що оскільки ракети HARM застосовуються з літаків НАТО, російський блог BMPD вважає, що ракети застосовані ЗСУ з наземних пускових установок, однак наразі немає інформації про те, як працюють ці ракети у ЗСУ.

Поки військові експерти гадають, як ЗСУ вирішила цю технічну головоломку, застосування протирадіолокаційних ракет має відчутний вплив

За версією порталу Defense Express, заява Коліна Каля про те, що пакети військової допомоги від США містять "певну кількість протирадіолокаційних ракет, які можуть бути випущені з українських літаків", виключає можливість використання (як мінімум зараз) цієї ракети з наземної пускової установки.

"Су-24М, або інший літак, наприклад МіГ-29 чи Су-27 був адаптований до її запуску. У цьому ключі доволі часто згадують польські або словацькі МіГ-29, які пройшли модернізацію під стандарти НАТО. Але річ у тому, що ці модернізації не стосувались інтеграції до них західного озброєння.

Водночас в цій ситуації, можливо, дещо легше адаптувати не літак, а ракету. AGM-88 HARM має чудовий режим автономного пошуку радарів противника, тоді головна задача літака – лише доставити у необхідну точку і випустити ракету у район цілі. Для Су-24М з "Фантасмагорією" (підвісний контейнер цілевказання для радянських протирадарних ракет) доволі реальна задача знайти РЛС противника, локалізувати ціль та випустити ракету саме в автономному режимі.

Єдина складність, яка вбачається у цій ситуації – адаптація системи запуску під американську ракету. І здається, що це питання технічно вирішити значно легше, ніж переробляти весь літак", – припускає видання.

Поки військові експерти гадають, як ЗСУ вирішила цю технічну головоломку, застосування протирадіолокаційних ракет має відчутний вплив і згодом може істотно суттєво ситуацію на фронті, адже російський повітряний захист ставатиме схожий на діряву парасольку і дірок ставатиме все більше. Це дозволить нашій авіації завдавати більше ударів, а розвідувальним безпілотникам працювати безпечніше.

Радари та зенітно-ракетні комплекси Росії, які вмикаються для боротьби з HIMARS, можуть бути уражені самі.

HARM протирадіолокаційні ракети україна-сша західна зброя

Знак гривні
Знак гривні