Китай розпочав ще одні військові навчання навколо Тайваню, щойно закінчивши попередні

Китай оголосив про нові військові навчання в повітряному просторі й акваторії навколо Тайваню. Попередні навчання на знак протесту проти візиту на острів делегації США планово закінчилися напередодні.

Про це повідомляє гонконзьке видання South Chinf Morning Post.

У ході оголошених навчань відпрацьовуватимуть протичовнові та штурмові операції в морі, повідомило китайське військове командування. Міністерство закордонних справ у Пекіні заявило, що НВАК проводить звичайні військові навчання у "власних водах" прозорим та професійним чином. Представник міністерства Ван Веньбінь також заявив, що навчання відповідають внутрішньому та міжнародному праву.

Військові навчання Китаю, що завершилися 7 серпня, проводилися на знак протесту проти візиту на Тайвань спікерки палати представників США Ненсі Пелосі у складі американської делегації.

Читайте також: "Ми ніколи не поступимося автократам". Ненсі Пелосі про США, Україну та Тайвань

Під час навчань китайські військові кораблі, винищувачі й безпілотники маневрували навколо острова і навіть ненадовго перетнули неофіційний кордон із Тайванем. Також Китай заявив про «завдання точкових ударів» по Тайванській протоці, зазначивши, що «очікувані результати були досягнуті».

У відповідь Тайвань звинуватив Китай в «імітації нападу» на острів. Міністерство оборони Тайваню заявило, що направило літаки та судна, щоб відреагувати «відповідним чином».

Напередодні попередніх навчань китайське МЗС попереджало, що Пекін розцінить візит Пелосі як підрив свого суверенітету, і пригрозив Вашингтону серйозними наслідками.

Як повідомляє The Guardian з посиланням на державне телебачення Китаю, зазначається, що попередні навчання Китай проводив, аби продемонструвати зростання військової міці Пекіна та рішучість кинути виклик «будь-яким спробам відокремити Тайвань від Китаю». Також китайське телебачення повідомляє, що армія КНР тепер проводитиме «регулярні» навчання біля Тайваню і що «історичне завдання» «возз'єднання» Китаю може бути реалізовано.

Експерти вважають, що військові навчання – це не лише сигнал роздратованості Пекіна через візит Пелосі, а й також певного роду «репетиція» захоплення Тайваню грубою силою. Про це пише Business Insider, нагадуючи, що Китай вважає демократичну республіку на острові своєю «бунтівною провінцією». Уряд в Пекіні заявляв, що хоче досягти мирного «об’єднання» КНР і Тайваню, але не виключає можливість досягнення цієї мети військовими методами.

На думку експерта з питань Китаю в Центрі стратегічних і міжнародних досліджень Бонні Лін, навчання, які Народна визвольна армія розпочала після візиту Пелосі, служать декільком цілям. Зокрема, на думку експерта, їх варто розглядати як «репетицію блокади або великих військових операцій проти Тайваню включно з недопущенням втручання третьої сторони». Навчання також повинні «покарати Тайвань, підірвати тайванську мораль і підтримку президента Цай Інвень». За словами Лін, Пекін також сподівається переконати інші країни утриматися від підтримки Тайваню чи відправки членів своїх урядів на острів у майбутньому.

Як зазначає South China Morning Post, зараз напруга між США і Китаєм дуже висока. А програма Пелосі на Тайвані зачепила багато больових точок Пекіна. Пелосі зустрілася з президентом Цай Інвень, а також з політиками, дисидентами й активістами-правозахисниками включно з Ламом Вінг-Кі, який втік з Гонконгу в 2019 році, і з одним з колишнім лідером студентів, які вийшли на площу Тяньаньмень, Уером Кайсі. Президент США намагався переконати Пекін, що Конгрес – це окрема гілка влади, яка не пов’язана з Білим домом. Але попри це, Сі Цзіньпін застеріг Джо Байдена під час телефонної розмови, щоб Вашингтон «не грався з вогнем» у питанні Тайваню.

За матеріалами "Дзеркала тижня", "Радіо Свобода"

військові навчання пелосі тайвань Китай

Знак гривні
Знак гривні