"Спотворення реальності та створення фальшивого балансу між злочинцем і жертвою". Звіт Amnesty International обурив Україну

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International опублікувала звіт, який викликав обурення в українському суспільстві.

Amnesty International заявила, що ЗСУ наражають на небезпеку мирне населення, розміщуючи техніку та озброєння в житлових районах.

"Українські війська поставили під загрозу цивільне населення, створюючи бази та розміщуючи озброєння в житлових районах, зокрема в школах і лікарнях, відбиваючи російське вторгнення.Така тактика порушує міжнародне гуманітарне право та ставить під загрозу цивільне населення, оскільки перетворює цивільні об’єкти на військові цілі. Наступні російські удари по населених пунктах призвели до загибелі мирних жителів та руйнування цивільної інфраструктури", – зазначили в організації.

"Перебування в оборонній позиції не звільняє українських військових від дотримання міжнародного гуманітарного права. Український уряд має негайно забезпечити розміщення своїх сил подалі від населених пунктів або евакуювати цивільне населення з районів, де діють військові, – заявила генсек Amnesty International Аньєс Калламар.

Глава МЗС Дмитро Кулеба прокоментував доповідь організації: "Я так само як і ви, бачив заяву Amnesty International. Так само як і ви, нею обурений та вважаю її несправедливою. Розумію, що у відповідь на критику Amnesty скаже: "Так ми ж критикуємо обидві сторони конфлікту". Але давайте чітко домовимося про розуміння простих речей. Така поведінка Amnesty International це не про пошук і донесення світові правди. Це про створення фальшивого балансу між злочинцем і жертвою. Між країною, яка сотнями і тисячами знищує цивільне населення міста, території. І країною, яка відчайдушно захищається, рятуючи свій народ, континент від цієї навали. Тому, будь ласка, припиніть займатися створенням фальшивої реальності, де у вас всі в чомусь трохи винні. Займіться донесенням правди про те, чим є сьогоднішня Росія".

На звинувачення AM також відреагував радник глави ОП Михайло Подоляк. Він заявив, що єдине, що загрожує українцям, – це російська армія катів і ґвалтівників.

"Життя людей для України є безумовним пріоритетом, саме тому ми проводимо евакуацію мешканців прифронтових міст. росія докладає максимум зусиль, щоби дискредитувати ЗСУ та зірвати постачання зброї, використовуючи всю мережу своїх агентів впливу. Шкода, що така організація, як Amnesty, бере участь у цій кампанії з дезінформації та пропаганди", – сказав Подоляк.

Заступник Постійного Представника Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева заявила, що доповідь AM виглядає "дуже цинічною". 

"Мені прикро, що задля збереження якось там "балансу" Емнесті вдається до цього. "українська бойова тактика ставить під загрозу мирне населення". Ви серйозно? Україна намагається вести конвенційну війну, саме тому наш наступ на півдні такий обережний, саме тому ми постійно говоримо про евакуацію населення", – наголосила Ташева.

Міністр оборони Олексій Резніков опублікував заяву щодо звіту Amnesty International: "Будь-які спроби навіть побіжно урівняти неспровоковану російську агресію й український самозахист, як це зроблено в матеріалі Amnesty International, – це свідчення втрати адекватності та спосіб знищити свій авторитет. Україна – правова держава. Ми всебічно аналізуємо і даємо оцінку, у тому числі – юридичну, подіям на війні, як того вимагають наші зобов’язання. Але ми не дозволимо паплюжити нашу армію, наших захисників. Це я як юрист говорю".

Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що Україна стала не лише жертвою агресії, а й жертвою власної відкритості й що звіт Amnesty International спотворює картину реальності, аналізуючи дії України без розгляду вчинків Росії, держави-агресора.

Вона зазначила, що такі дослідження, як звіт Amnesty International, не враховують низку факторів. Наприклад, те, що росіяни використовують тактику захоплення населених пунктів.

"І поки ми будемо чекати росіян у полі, як нам дехто радить, вони просто займуть всі наші будинки. Тому наші міста та села укріплюються та обороняються від держави-злочинця, яким є РФ, і фактично від загарбника. За принципом досягнення найбільшої ефективності відбувається розміщення підрозділів ППО для прикриття неба над населеними пунктами", – сказала Маляр.

Вона зазначила, що Сили оборони України спільно з військовими адміністраціями регулярно проводять евакуацію цивільних. Хоча не всі жителі погоджуються виїжджати.

Заступниця міністра оборони додала, що для отримання коректного та об'єктивного результату дослідження важливі методи та підходи до аналізу викладеної інформації.

"Коли у тексті про дії ЗСУ під час війни немає дій ворога, це схоже на аналіз дій жертви без аналізу дій озброєного гвалтівника, тобто отримати об'єктивні висновки просто неможливо", – наголосила вона.

297510822_6208851602474876_2849590967787160552_n.jpg

Художник Нікіта Тітов обіграв логотип Amnesty Inmernational

Звіт Amnesty International викликав шквал обурення в українському сегменті соціальних мереж.

Активіст Сергій Стерненко заявив, що в Amnesty International "вперто не помічають воєнні злочини росіян. Зокрема, там ігнорують факти та заяви самих же окупантів про те, як вони роблять із цивільних "живі щити".

Журналістка Тетяна Ніколаєнко розповіла, що російські окупанти її ледве не розстріляли в селі: "В селі, де до ЗСУ було кілометрів 60? Чи це не дуже підходить для відмазування Росії? А передвижні крематорії, де вони палили своїх? А про розстріли своїх, щоб не відступали?"

"Таке враження, що міжнародні експерти Amnesty International відірвані від реальності і не розуміють ні ситуації, ні природи, ні причини і взагалі не відстрілюють, що відбувається, що війна і росія напала на Україну. Заяви про те, що українська армія наражає українських громадян на небезпеку і "має воювати в полі" (зі звіту) - мене реально непокоїть. І аналіз ситуації, здавалося б такою провідною організацією світу, мав би якось, хоч якось опиратися на реальність. Ми в себе дома, і у нас вдома вбиває росія, руйнує наш простір, забирає життя людей, дітей, виганяє з дому. І якось абсолютно дико на шостий місяць повномасштабної війни пояснювати очевидні речі, бо правозахисна організація осліпла.

Світові організації як Червоний Хрест, Amnesty International та інші гіганти абсолютно не здатні діяти та протидіяти тероризму, назвати речі своїми іменами, перестати підживлювати зло, тому на часі таки говорити про нові організації, бо ті зламалися, причому давно. І навіть війна і людські втрати їх уже не змінять", – написала мовна активістка та волонтерка Анастасія Розлуцька.

Буфер обміну01.jpg

Письменник Андрій Бондар зіронізував щодо назви організації

"Нагадаю принагідно, що Amnesty International в 2015 виступала з критикою декомунізації і заборони пропаганди комунізму, бо це начебто суперечило свободі слова. Amnesty International в 2022 критикує українську армію, бо та «наражає на небезпеку мирних жителів».

Яка чудова позиція – боротись із наслідками, а не з причинами. А причина одна і та ж – Кремлю муляє сам факт нашого існування, муляє впродовж століть. І декомунізація, і дії армії – це наш захист і наша боротьба за право бути і за право бути українцями. Тому було б, мабуть, доцільно повернутись таки до причин, і замість міряти довжину спідниці жертви, таки зайнятись ґвалтівником", – написала громадська діячка, архівістка Аліна Шпак.

"Прочитавши текст, можна зробити висновок про те, що саме українські військові винні в тому, що росіяни знищують школи в Україні. І взагалі, то українські військові винні, що вмирають українські діти і в майбутньому вони будуть позбавлені права на освіту, бо не буде де навчатись.

І лише в кінці маленька приписка про використання РФ невибіркової зброї, включаючи із міжнародно
забороненими касетними боєприпасами, і що практика українських військових не виправдовує невибіркові атаки РФ.

Але хто читає ту маленьку приписку, яка в контексті всього тексту майже непомітна?

Однобокість релізу розчаровує (м’яко кажучи). Бо жодної інформації про використання російськими військовими шкіл як військових об’єктів нема. Хоч це аж ніяк не поодинокі випадки. І якщо мета звіту була об’єктної розкрити ситуацію в Україні, то доказам використання РФ освітніх установ як військових баз має бути присвячено щонайменше стільки ж уваги, як і доказам по Україні.

Але ж яка об’єктивність. Бо Україна пускає всіх на свою територію, а РФ на окуповану ні, влаштовує там терор і робить що завгодно. Але це просто не потрапляє у звіт міжнародних організацій, бо туди ж монітори не поїдуть, хто їх пустить, та й лячно. Тож краще випустити звіт про те як Україна порушує МГП, а Росія, яка розв’язала цю війну хай далі порушує, бо все одно ж система колективної безпеки нічого не може вдіяти, то нащо про то говорити. Простіше ж змістити акценти, і на тому всьо", – зазначила правозахисниця Марія Суляніна.

За матеріалами Цензор.НЕТ, РБК-Україна

воєнні злочини рф amnesty international росія терорист правозахисники

Знак гривні
Знак гривні