Як Росія придумує докази про злочини України. Історія з даркнету

Майже від самого початку повномасштабного вторгнення РФ до України ворожі дезінформатори продукують фейки про те що Україна торгує західним озброєнням. Ці історії не мали значного відгуку серед західної авдиторії, тож нещодавно росіяни вирішили підкріпити свої дезінформаційні вкиди «доказовою базою».

Основою російських «розслідувань» стали скріншоти оголошень, що нібито пропонують придбати в даркнеті Джавеліни та інше американське озброєння. Спочатку ці скріншоти майже синхронно почали ширитись мережею пропагандистських телеграм-каналів. Потім їх підхопили російські пропагандистські сайти, а також англомовні мережі різноманітних ультраправих та ультралівих антиглобалістів, конспірологів та просто «борців за правду».

Чому російський маркетплейс – це підробка?

Росіяни ґрунтовно підійшли до розгортання дезінформаційної кампанії. Вони створили цілу даркнет-сторінку, що імітує справжній маркетплейс із продажу заборонених товарів та сумнівних послуг.

Датські дослідники кібербезпеки з Університету Ольборга пояснюють: торгівля в даркнеті, як і торгівля у звичайному вебі, передусім ґрунтується на довірі. Щоб створити цю довіру власники маркетплейсів застосовують цілий ряд технічних прийомів, котрі допомагають покупцям та продавцям впевнитись у тому, що їх не надурять.

Передусім даркнет-маркетплейс мусить бути відомим. Майданчиків із незаконної торгівлі не так багато, в звичайному інтернеті є чимало каталогів, що містять їх назви, описи та адреси доступу. Згадки про російський даркнет-майданчик ми віднайшли лише на одному, нашвидкуруч зробленому сайті, де майже немає посилань на інші відомі маркетплейси.

Власники справжніх маркетплейсів бояться DDoS-атак та автоматизованого збору інформації. Вони захищаються від цього за допомогою CAPTCHA. Ці перевірки набагато вигадливіші, ніж в звичайному інтернеті. Користувачам пропонують загадки, ребуси, міні-ігри, математичні рівняння – часто по кілька питань за раз. Нічого цього немає на російському майданчику.

Насамкінець, справжні маркетплейси використовують безпекові протоколи PGP. Це захищає користувачів від шахрайства та підтверджує автентичність платформи. Російський майданчик знову ж таки не застосовує подібних систем захисту.

Ніщо не видавало Штірліца окрім парашуту за спиною

Попри відсутність звичних даркнетівських систем захисту, російська підробка виглядає доволі якісно. Вона має розділи з інструкціями для продавців та покупців, форму для реєстрації, відгуки від нібито користувачів платформи. Недосвідченому відвідувачеві, що прийшов сюди верифікувати інформацію про продаж західної зброї українцями, може здатися начебто він чи вона дійсно перебувають на справжньому даркнет-ринку. Але росіяни не були б росіянами якби не прокололися на найбанальнішому – знанні української мови.

На російському майданчику зареєстровано декілька магазинів, що дискредитують Україну. Їхнє географічне розташування – «Киів» (саме так). Три з них нібито продають зброю, два пропонують виготовлення фальшивих військових документів для ухиляння від мобілізації, а ще один начебто може надати секретні документи ЗСУ для ознайомлення.

Проте найкумеднішою є крамниця ПРОВІДНИК. Тут ви можете за якихось 15 тисяч доларів скористатись послугою ПЕРЕКЛАДУ ЧЕРЕЗ КОРДОН (себто «перевода через границу» в автоматичному перекладі з російської). Вдячні «клієнти» ПРОВІДНИКА навіть залишили кілька відгуків, написаних кострубатою українською мовою. Вони скаржаться на фашистсько-нацистську владу в Україні, зізнаються в любові до Росії та не хочуть йти воювати за НАТО.

даркнет дезінформація зброя

Знак гривні
Знак гривні