Росія знайшла спосіб оминати санкції для постачання своєї нафти, – Bloomberg

Росія, вочевидь, знайшла новий спосіб транспортувати свою нафту на ринок в умовах західних санкцій, за допомогою єгипетського нафтового термінала Ель-Хамра.

Про це пише Bloomberg.

За даними агентства, вантаж із близько 700 тисячами барелів російської нафти був доставлений на єгипетський нафтовий термінал Ель-Хамра вранці 24 липня. А вже через кілька годин інше судно Chris забрало частину або всю нафту з порту.

У Bloomberg, наголошують, що "цей незвичайний крок ускладнює відстеження кінцевого пункту призначення вантажу, посилюючи тенденцію до того, що російські постачання нафти стають все більш прихованими, оскільки європейські покупці почали уникати їх після вторгнення РФ в Україну".

Нафтовий термінал Ель-Хамра має шість резервуарів для зберігання, які можуть вмістити 1,5 мільйона барелів сирої нафти. Цей термінал дає можливість змішувати російську сиру нафту з єгипетською.

Коли судно Chris покинуло термінал Ель-Хамра 28 липня, його вантажні баки були майже заповнені. Зараз воно пришвартоване біля нафтового термінала Рас-Шухейр на єгипетському узбережжі Червоного моря. Тут теж можна змішувати місцеву і російську нафту.

Bloomberg зазначає, що Єгипет уже використовується Росією як транзитний шлях для мазуту. Незрозуміло, чи випадок з Ель-Хамра був одноразовим, чи є частиною більш регулярної схеми для експорту російської нафти.

Нагадаємо, у червні Рада ЄС затвердила шостий пакет санкцій проти РФ, який передбачає скорочення імпорту російської нафти. ЄС забороняє закупівлю, імпорт і перевезення сирої нафти та деяких нафтопродуктів із Росії до ЄС. Поступова відмова від російської нафти триватиме 6 місяців для сирої нафти та 8 місяців для інших нафтопродуктів.

Тимчасовий виняток передбачається для імпорту сирої нафти нафтопроводом до тих країн-членів ЄС, які через своє географічне положення страждають від специфічної залежності від російських постачань. Однак у ЄС домовились якнайшвидше ухвалити рішення про заборону на імпорт нафти через нафтопровід.

За оцінками брюссельського аналітичного центру Брейгеля, ЄС купує у Росії від 3 до 3,5 млн барелів нафти на день і щодня надсилає РФ 400 млн доларів. Це становить приблизно 27% імпорту нафти в ЄС. За даними Міжнародного енергетичного агентства, у 2021 році доходи від продажу нафти й газу формували 45% федерального бюджету Росії. Тепер Європа шукає нові джерела постачань нафти, щоби зменшити свою залежність від РФ.

За матеріалами Громадське, Бізнес.Цензор.

російська нафта санкції єгипет

Знак гривні
Знак гривні