ЗСУ невдовзі можуть почати контрнаступ на Ізюмському напрямку, – ISW

Російські війська продовжують перекидати війська з півночі Донецької області для підтримки оборонних позицій на півдні України та, ймовірно, на цей час призупиняють наступ на Слов’янськ.

Про це йдеться у свіжому аналітичному звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики посилаються на заяви представника Головного управління розвідки України Вадима Скібіцького про те, що російські війська два тижні тому вивели десантно-тактичні групи з Донецької області та передислокували підрозділи на окуповану територію Херсонської області. Російські війська також передислокують підрозділи Східного військового округу (СВО), які діють у Слов’янську, на південь України та перекидають велику кількість військ до Криму для підготовки до захисту окупованих Херсонської та/або Запорізької областей від українських контрнаступів.

У ISW зазначають, що у міністерстві оборони Великої Британії також зазначили, що російські сили, ймовірно, визначили Запорізьку область як вразливий фронт, який потребує посилення, а український Генштаб повідомив, що армія РФ перегруповується в Запорізькій області. Кадри в соціальних мережах показують, як російські війська протягом останніх тижнів перекидають техніку та особовий склад до Запорізької та Херсонської областей.

Відведення частини російських військ з Донецької області позбавить угруповання окупантів навколо Слов'янська необхідної бойової потужності та, ймовірно, створить можливість для ЗСУ почати контрнаступ на Ізюмському напрямку.

Експерти ISW вважають, що аналогічним чином російські війська були змушені послабити ділянки фронту в Запорізькій і Херсонській області під час наступальних операцій в Луганській області.

Передислокація російських військ в Запорізьку область передбачає, що українські контрнаступи надалі не будуть обмежуватися Херсонською областю і, ймовірно, будуть проходити по всьому південному сектору бойових дій.

DraftUkraineCoTAugust01,2022.png

За оцінкою ISW, російські війська відповідальні за вбивство 53 українських військовополонених під час вибуху в підконтрольній Росії в'язниці в Оленівці Донецької області 28 липня. Два американські чиновники анонімно підтвердили Politico 1 серпня, що на території в'язниці не було виявлено слідів поставлених США HIMARS – найточніших артилерійських систем України. (У Кремлі стверджують, що Україна застосувала HIMARS буцімто для знищення українських військовополонених і стримування перебіжчиків).

Супутникові та інші зображення з місця показують, що атака пошкодила лише одну будівлю, не зруйнувала її стіни та не залишила вирви від снарядів поблизу, що дуже переконливо свідчить про те, що руйнування в’язниці було результатом або точкового удару, або закладеної всередині запальної чи вибухової речовини. Один американський чиновник сказав Politico, що «докази свідчать, що Київ не здійснював атаки». Якби Україна використала щось інше, ніж HIMARS, для завдання удару, атака майже напевно залишила б супутні пошкодження навколо об’єкта, як-от кратери та інші пошкоджені будівлі.

Враховуючи оцінку США про те, що HIMARS не використовувалися в атаці, ISW вважає, що Росія несе відповідальність за цей напад на українських військовополонених у порушення Женевських конвенцій.

стратегія хід війни тактика

Знак гривні
Знак гривні