Україна подала заявку на вступ до "клубу багатих держав". Що це означає і які перспективи відкриває

Україна подала заявку на вступ до Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР). Чому це важливо, пояснює Liga.net. "Тексти" публікують ключові тези розбору.

Заявку на вступ Україна подала 5 липня. Її особисто передав генеральному секретарю ОЕСР Матіасу Корману прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час поїздки у Швейцарію на конференцію в місті Лугано.

У цей день в межах поїздки представники понад 40 країн і близько 20 міжнародних організацій пообіцяли підтримувати Україну на шляху до відновлення після військової агресії Росії.

ОЕСР — організація, створена 1960 року, до складу якої входять 38 найбільших та найрозвиненіших економік світу, за це вона й отримала неформальну назву "клуб багатих держав".

На відміну від Світового банку або МВФ, "клуб багатих країн" не кредитує. Організація – це місце вивчення та дискусій, платформа, що допомагає урядам запроваджувати реформи та підвищувати соціально-економічні умови в країнах-членах.

Росія намагалася потрапити в ОЕСР із 1996 року. Однак після її вторгнення в Україну у 2014 році організація поставила спочатку процес вступу на паузу, а згодом відхилила російську заявку на користь української сторони.

Найголовніша мета організації – посилення економік країн-членів і просування ринкової економіки. Для підтримки української економіки в умовах війни ОЕСР створила у Парижі спеціальний координаційний офіс, розповів 4 липня генеральний секретар ОЕСР Матіас Корман на конференції в Лугано.

Згодом цей офіс має переїхати в Київ, пише Укрінформ.

Зі слів Кормана, підхід ОЕСР ґрунтується на декількох принципах: лідерство України у процесі відновлення, співпраця, обмін досвідом і керування фінансами. Головна мета – підвищити українську конкурентоздатність, стабілізувати економіку, відновити міста.

Партнерство можливе й не тільки в галузі економіки. Наприклад, ОЕСР допомагатиме Україні  перешкоджати російським і білоруським компаніям і фізичним особам обходити міжнародні санкції. 

Скільки має пройти часу, перш ніж Україна стане членом організації, поки що невідомо. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль сподівається, що це відбудеться "якнайшвидше". А це своєю чергою ще більше прискорить інтеграцію України в Євросоюз.

відбудова України OECP економіка

Знак гривні
Знак гривні