Після обіцянки Токаєва збільшити постачання нафти до ЄС у Казахстані стався вибух на найбільшому родовищі

Після обіцянки президента Казахстану Касим-Жомарт Токаєва збільшити постачання нафти до Європи на нафтову галузь країни посипалися неприємності.

Зокрема, 6 липня стався вибух на найбільшому родовищі нафти Тенгіз. Про це пише "Дзеркало тижня" з посиланням на російське інформагентство Інтерфакс.

Так, близько 09.55 за місцевим часом у Жилиойському районі стався вибух труби на родовищі Тенгіз, запаси якого оцінюються у 3,2 млрд тонн. Внаслідок цього інциденту загинули двоє робітників 1985 року народження, ще троє людей постраждали.

За фактом події розпочато розслідування за частиною 3 статті 156 Кримінального кодексу Казахстану (порушення правил охорони праці), повідомили у департаменті поліції Атирауської області.

Розташоване на Заході Казахстану родовище розробляє компанія "Тенгізшевройл", яка на 50% належить американській Chevron і ще на 25% – ExxonMobil. Зараз на Тенгізі запущено проєкт розширення видобутку вартістю 45,2 млрд доларів, завершити який планувалося у 2023 році.

Читайте також: Співпраця Siemens з Росією вилилася в черговий скандал: компанія відкидає звинувачення РФ у газовій кризі в Європі

У понеділок, 5 липня, президент країни Касим-Жомарт Токаєв провів телефонну розмову із головою Євроради Шарлем Мішелем, у якій заявив про прихильність до дружніх відносин з Європою і запропонував збільшити постачання вуглеводнів до ЄС, щоб допомогти впоратися з енергокризою.

У вівторок суд російського Новоросійська зупинив роботу морських терміналів, якими казахстанська нафта йшла на експорту.

Казахстан займає 11-е місце у світі за обсягом видобутку нафти — 1,7 млн барелів на день. На експорт йде 89% цього обсягу, причому більша частина — трубою, що веде до Новоросійська. Найбільшими покупцями нафти з Казахстану минулого року стали Італія (17,9 млн тонн), Нідерланди (8,2 млн тонн) та Франція (4,5 млн тонн).

Нагадаємо, двома тижнями раніше на Петербурзькому міжнародному економічному форумі Токаєв відмовився визнати "ДНР" та "ЛНР", а також виступив із критикою російських депутатів та пропагандистів.

казахстан енергетична безпека нафта

Знак гривні
Знак гривні