ЗСУ перебувають за 1 км від передмість Херсона, але битва за місто буде важкою – The Economist (Доповнено)

Україна готує контрнаступ для повернення Херсонської області. Росія чинитиме запеклий опір, пише The Economist. "Тексти" наводять скорочений переклад матеріалу.

У перші дні повномасштабного вторгнення Росії в Україну стрімкий наступ російських військ занурив Херсонську область у темряву. Те небагато, що відомо про життя там, розповіли переселенці, які наважилися втекти й досягли відносної безпеки у прифронтових містах, як-от Зеленодольськ. Вони добираються будь-яким способом: пішки, велосипедами, човнами, в інвалідних візках. Одну жінку син тяг на килимі. Якоїсь миті їх прибувало майже 1000 осіб на день. Зруйновані мости та зростання ризику обстрілів призвели до того, що щоденна кількість тих, хто прибуває, скоротилася до однозначних чисел.

Ті переселенці, що прибувають останнім часом, розповідають про інтенсивні бої, оскільки Україна готується до контратаки із заходу, в районі Миколаєва, та з півночі, з таких міст, як Зеленодольськ. Влад Мілін та Ольга Шелемба розповіли, що обстріли в їхньому селі Довгове стали настільки безперервними, що вони вирішили ризикнути всім і вирушити з п'ятьма маленькими дітьми на човні, а потім путівцями й замінованими дорогами дістатися безпечного місця. За їхніми словами, не було сенсу спостерігати за подальшим розвитком битви: "Жодна зі сторін не збирається здаватися".

Читайте також: "Партизан з Херсона завжди поруч". Народний хіт про опір, кавуни та солодкий сон окупанта

Херсон, ворота до Криму, є єдиним обласним центром, який Росії удалося захопити з початку повномасштабного вторгнення. Не менш важливим для південної стратегії Росії стало захоплення сусідньої Нової Каховки, розташованої на лівому березі Дніпра, де міститься Каховська ГЕС, що забезпечує водою анексований півострів. Весь регіон є сільськогосподарським центром, що забезпечує вирощування помідорів, кавунів, соняшнику та сої. З цих та інших причин Україна докладає максимальних зусиль, щоб його повернути.

ЗСУ можуть похвалитися тактичними успіхами. Офіцер військової розвідки каже, що передові підрозділи зараз перебувають у межах снайперської дальності (близько кілометра) від зовнішніх передмість Херсона. "Наступний тиждень чи два будуть ще цікавішими", – обіцяє він.

290606757_353984650247953_9211881442976324759_n.jpg

Фото: Генштаб ЗСУ

Те, що відбувається, поки що не схоже на повномасштабний контрнаступ. Україна, як і раніше, зосереджена на тому, щоб зупинити неухильне просування Росії на сході – 2 липня її війська відступили від Лисичанська на Луганщині – і її південне угруповання не має тієї переваги три до одного, яку стратеги рекомендують для успішного наступу. Солдати скаржаться на гостру нестачу боєприпасів та піхоти. "Наші начальники схильні перебільшувати успіхи на полі бою", – каже розвідник з позивним Бандерас. Це може змінитися лише в тому разі, якщо на південній осі використовуватиметься більше західних ракетних систем, додав він. Наразі там розгорнуто лише кілька гаубиць M777.

Читайте також: "Вибір в освітян в окупації невеликий: сісти зараз за непокору або після звільнення за колаборацію". Розповідь учителя з Херсонщини

Там, де українці наступають, росіяни дають тверду відсіч. Боєць ТрО Сергій каже, що ворог збудував під землею укріплені бункери. Коли вони намагаються витіснити росіян, ті повертаються у більшій кількості. "Їх десять стає сотнею", – каже він. Одну сільську базу захищають чотири підрозділи ППО. Завданню України заважають, скаржиться солдат, місцеві жителі, які не втекли від окупації та використовуються російськими військами як живий щит: "Ми не можемо стріляти у своїх людей".

Деякі поодинокі місцеві співпрацюють з ворогом, каже він. Росіяни намагаються завербувати навіть 15-річних дівчат. На початку червня рота Сергія під час випадкового пошуку виявила 40-річного артилерійського корегувальника. Його видав майже чистий мобільний телефон, на якому було встановлено лише одну програму для комп'ютерних ігор. При найближчому розгляді з'ясувалося, що гра була інструментом для запису координат і отримання криптовалютних платежів. "Цей недолюдок склав карту пересування нашої техніки за останній місяць", – каже Сергій.

Наступу української армії також не сприяє відкритий ландшафт Херсонської області, на якому війська виявляються вразливими для артилерійських ударів.

Читайте також: У Херсоні чекають сигналу, щоб приєднатися до деокупації зсередини, – генерал Марченко

Якщо контрнаступ України набиратиме обертів, у Херсоні розгорнеться жорстка битва. Місцевий ексчиновник на псевдо "Антон", який утік у Кривий Ріг наприкінці травня після того, як йому запропонували очолити колабораціоністський орган, каже, що Росія донедавна намагалася здобути прихильність місцевого населення. "Але якщо ситуація зміниться й окупантів почнуть відтісняти, російські будуть страшенно злі й чинитимуть опір, але спротив партизанів буде таким же затятим, – каже він. – Місцеві жителі просто розірвуть росіян на шматки".

Доповнено

Керівник об’єднаного координаційного пресцентру оперативного командування Південь Наталія Гуменюк під час брифінгу спростувала поширену The Economist інформацію про те, що українські військові перебувають за кілометр від околиць Херсона, заявивши, що вона не відповідає дійсності. "Просування військ можуть коментувати лише військові. Будь-які аналітики, депутати, інші політичні та просто активні діячі наразі лише шкодять подібними заявами та проголошенням такої інформації", – сказала Гуменюк. Водночас Наталія Гуменюк зазначила, що українські військові на півдні країни "просуваються повільно, але впевнено", зберігаючи тишу у рамках військової операції.

окупанти херсон контрнаступ

Знак гривні
Знак гривні