Після окупації Лисичанська росіяни посилять наступ на Донеччині. Під загрозою Сіверськ, Бахмут і Слов'янськ, – ISW

У свіжому звіті аналітики з Інституту вивчення війни (ISW) констатують відхід українських військ з Лисичанська і прогнозують, як надалі розгортатиметься наступ росіян на Донбасі.

Аналітики зазначають, що російські сили, вочевидь, контролюють Луганську область, хоча в Лисичанську та його околицях можуть залишатися осередки українського спротиву. Міністр оборони Росії Сергій Шойгу оголосив, що російські сили захопили Луганську область 3 липня, увійшовши Лисичанськ та населені пункти на адміністративному кордоні Луганської області.

Генеральний штаб ЗСУ також оголосив, що українські сили відступили з Лисичанська, щоб уникнути втрат особового складу. Попри заяву Шойгу, російські сили, ймовірно, не повністю очистили Лисичанськ та Луганську область на 3 липня.

За повідомленнями, пише ISW, за тактичні дії навколо Лисичанська відповідають два високопоставлені російські командири. Командувач Центральним військовим округом генерал-полковник Олександр Лапін та командувач Повітряно-космічними силами Росії генерал армії Сергій Суворікін (який також командує "південною" групою військ Росії в Україні) відповідають за контроль над Лисичанськом та район на захід від нього відповідно.

Участь двох таких високопоставлених офіцерів в одній і тій же справі на невеликій ділянці фронту, ймовірно, вказує на те значення, яке президент Росії Володимир Путін надає контролю за Лисичанськом та кордоном Луганської області, а також на те, що він не довіряє цю роботу молодшим офіцерам.

Luhansk Battle Map Draft July 3,2022.png

За прогнозами ISW, після окупації Лисичанська російські війська, найімовірніше, почнуть наступ на Сіверськ, місто в Донецькій області на шляху до Слов'янська і Краматорська, хоча замість цього можуть розвинути більш серйозні атаки на Бахмут або Слов'янськ.

Українські війська, ймовірно, продовжать з боями відступати до шосе Е40, яке йде зі Слов'янська через Бахмут у бік Дебальцевого. Поки незрозуміло, чи ухвалять вони рішення організувати оборону навколо Сіверська, зазначають аналітики.

Donetsk Battle Map Draft July 3,2022.png

У Донецькій області російські війська спробували атакувати населені пункти на північ від Слов'янська, але протягом 3 липня не завоювали будь-якої нової території. При цьому, за заявою українського Генерального штабу, армія РФ використовує тут інструменти для радіоелектронної боротьби. Різні джерела підтверджують, що Слов'янськ зазнає масованих обстрілів з боку російських військових.

хід війни битва за донбас тактика стратегія

Знак гривні
Знак гривні