Ініціатива «Архів війни» документує воєнні злочини. Його співавтором може стати кожен

Команда ГО «Докудейз» запускає сайт ініціативи «Архів війни». Читайте на сайті ukrainewararchive.org, як стати співавтором проєкту.

"Архів війни" — об'єднана база відео та аудіоматеріалів про війну в Україні. Мільйони людей стали жертвами та свідками численних злочинів. За допомогою найпростіших засобів документування можна зробити ці злочини видимими та покарати винних. А також розповісти світові про те, як це — жити під час війни.

1 (1).png

ГО «Докудейз» продовжує збирати відео- та аудіо з війни. Команда накопичує, верифікує, каталогізує та систематизує великі обсяги відео, щоб свідчення злочинів не загубилися у потоках інформації та були доступні у боротьбі в медіа, культурному та правовому полі.

«Докудейз» збирає матеріали, які висвітлюють життя й побут під час війни, опір цивільного населення агресору, евакуацію чи досвід перебування у бомбосховищах, руйнування, насилля та інші злочини, здійснені російською армією на території України. А також інші фрагменти, відзняті під час війни, які видаються важливими тим, хто їх зафіксував.

4_gif.gif

Архів побудований згідно з міжнародними стандартами використання матеріалів як доказів у Міжнародному кримінальному суді. База даних має сертифікацію безпек від несанкціонованого доступу, а також декілька резервних копій, розташованих за межами України.

Для каталогізації ГО «Докудейз» розробили власну систему верифікації, тегування та опису даних.

«Після того, як ви завантажуєте відео, система автоматично робить його резервну копію та конвертує файл у зручний для перегляду формат. Наша команда тегувальників переглядає відео і з прив’язкою до таймкоду вносить ключові слова та спеціально розроблені нами теги, які дають можливість класифікувати події війни та зафіксувати воєнні злочини.

Це важливо, зокрема, для того, аби Архівом могли користуватись правозахисники. Зараз ми працюємо над додатковими інструментами платформи, такими як автоматична транскрипція, агрегація новин і повідомлень», – розповідає Максим Демиденко, очільник Infoscope, партнерської організації, що здійснює технічне забезпечення Архіву, керівник напряму збору даних та дослідження проєкту:

2 (1).png

Важливою частиною Архіву стануть також інтервʼю зі свідками воєнних злочинів та подій.

«Наша команда день за днем стежить за хронологією ключових подій війни та працює над тим, аби архів наповнювався свідченнями про них. Якщо самих відеосвідчень про подію недостатньо, ми шукаємо свідків та проводимо з ними інтерв’ю.

Методику проведення цих інтерв’ю ми розробили спільно з правозахисниками, психологами та юристами, тож на них також можна буде спиратися у судах», — розповідає керівник проєкту та артдиректор Docudays UA Роман Бондарчук.

ГО «Докудейз» має мережу регіональних партнерів та керівників кіноклубів по всій Україні, які можуть збирати та надавати свідчення навіть з міст, які опинилися у тимчасовій окупації. Зараз у документуванні злочинів документалісти воєнної хроніки співпрацюють з БО «Фонд милосердя та здоров'я», Медіаплатформою «ВГОРУ», ГС «Українська Гельсінська спілка з прав людини».

Співавтором Архіву може стати кожен / кожна. Додавайте свої відео й аудіо до бази даних "Архіву війни". Читайте, як це зробити, на сайті проєкту

Команда гарантує повну конфіденційність автор(к)ам надісланих матеріалів.

Проєкт «Архів війни» створено за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Термінова підтримка ЄС для громадянського суспільства», за фінансової підтримки Європейського Союзу, а також проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується ІСАР Єднання у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та Центром демократії та верховенства права (ЦЕДЕМ) завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).

«Архів війни» підтримує Європейський Союз за програмою Дім Європи.

За фінансової підтримки чеської організації People in Need, у рамках ініціативи SOS Ukraine.

документування воєнні злочини рф війна

Знак гривні
Знак гривні