Bellingcat оприлюднили розслідування, що спростовує російські версії обстрілу Кременчука

Група міжнародних журналістів-розслідувачів Bellingcat оприлюднила докладне розслідування ракетного обстрілу ТРЦ "Амстор" у Кременчуці, яке спростовує усі версії російських пропагандистів.

З посиланням на заяву ВПС України, розслідувачі вказують, що торговельний центр обстріляли російськими ракетами Х-22, запуск яких з території РФ здійснили російські бомбардувальники Ту-22М3, що злетіли з аеродрому Шайковка в Калузькій області Росії.

Російська влада швидко виправдала атаку цивільного об'єкта, надавши суперечливі пояснення. Приміром, заступник постійного представника Росії при ООН Дмитро Поланський заявив, що інцидент був "провокацією" з боку України, щоб тримати в центрі уваги Україну напередодні саміту НАТО 28 червня у Мадриді..

Читайте також: Росія обстріляла Кременчук ракетою часів Хрущова, яка, ймовірно, цілила в міст через Дніпро

Наступного дня Ігор Конашенков, офіційний представник Міністерства оборони Росії, заявив на пресбрифінгу, що ВПС РФ завдали "високоточного удару по ангарах, де зберігалося озброєння та боєприпаси", поставлені США та європейськими країнами на Кременчуцькому заводі дорожніх машин, розташованому за кількасот метрів до на північ від торгового центру "Амстор". Він додав, що торговий центр не функціонує і що він спалахнув внаслідок ударів по довколишніх об'єктах.

Однак, як і у випадку з іншими заявами Росії, наприклад, щодо звірств у Бучі та обстрілу залізничного вокзалу у Краматорську, вони не підтверджуються наявними свідченнями з відкритих джерел та відеозаписами з місця подій, зазначають у Bellingcat.

Читайте також: Кременчук: чотири серії ударів з початку війни. Ми відобразили їх на карті

Далі розслідувачі наводять численні кадри з соцмереж, відео з камер спостереження з міського парку Кременчука, відео з відкритих джерел, де зафіксовані різні ракурси влучання, та супутникові знімки, які спростовують неправдиві заяви російського керівництва щодо ракетного обстрілу Кременчука.

З відео та фото, які проаналізували розслідувачі, видно, що перший ракетний удар був завданий саме по ТЦ "Амстор". Лише після удару по цивільному об’єкту друга ракета влучила в промисловий комплекс.

Знімок супутника спростовує твердження російського міністерства оборони та низки інших російських чиновників.

Screenshot-2022-06-28-at-16.48.51.png

На супутниковому знімку видно дві пошкоджені ділянки. Зображення: Planet Skysat

Декілька будівель між торговим центром і місцем другого удару, схоже, не пошкоджено. Відстань між двома точками становить приблизно один кілометр.

image-1-copy-3-1-1536x924.png

На карті Google Earth показано відстань між місцями двох ракетних ударів у Кременчуці

На відео, поширеному радником президента України Михайлом Подоляком 28 червня, видно, як ракета наближається до місця розташування торгового центру та вибухає під час падіння.

Торговий центр дістав пряме влучення, враховуючи відсутність явного чи значного місця влучення в районі навколо нього, підриває твердження російського МО про те, що пожежа поширилася з території заводу "Кредмаш", зазначають розслідувачі.

Повну версію розслідування Bellingcat читайте за цим посиланням.

тероризм ракетний удар злочини РФ

Знак гривні
Знак гривні