Співпраця Siemens з Росією вилилася в черговий скандал: компанія відкидає звинувачення РФ у газовій кризі в Європі

Німецька енергетична компанія Siemens Energy відкидає звинувачення з боку РФ у тому, що постачання газу в Німеччину довелося скоротити через несвоєчасне обслуговування турбін.

Як повідомляє "Дзеркало тижня" з посиланням на DW, про це заявив голова наглядової ради Siemens Energy Джо Кезер.

"Дуже зручно втягувати в цю справу компанію, яка добре відома в Росії", – заявив Кезер.

Він зазначив, що ремонт турбін ніколи не виправдав би настільки сильне скорочення потоку газу.

Нагадаємо, російський газовий монополіст Газпром в середині червня помітно скоротив постачання газу в Німеччину по трубопроводу "Північний потік-1", пояснивши це затримкою з ремонтом обладнання, яким займається німецький концерн Siemens.

Влітку 2017 року Siemens вже потрапляла в скандал після того, як з'ясувалось, що компанія поставила в Росію газові турбіни, які пізніше були встановлені в окупованому Криму, який є суб’єктом санкцій з боку ЄС. У Siemens навіть пообіцяли ініціювати кримінальні справи у зв'язку з постачанням турбін до Криму. У компанії стверджували, що обладнання потрапило на окупований півострів проти волі виробника. Проте турбіни цієї компанії досі працюють в Криму. Зокрема й тому, що російський суд відхилив позов Siemens щодо "кримських турбін". А ні в які інші суди Siemens не зверталась.

Тоді ж з'явилося повідомлення, що Siemens начебто розглядає вихід зі спільних російських підприємств, а саме ТОВ "Сіменс технології газових турбін" і "Інтеравтоматика". Але в компанії відмовилися комментаровать дану інформацію. І з бізнесу не вийшли.

Проте, після початку повномасштабної війни Росії в Україні у заяві Siemens від 12 травня 2022 року нарешті було зазначено, що  компанія призупинила весь новий бізнес та міжнародні постачання до Росії й Білорусі.

Серед іншого, Siemens відмовилася поставляти нові пристрої, зокрема високошвидкісні електропоїзди "Сапсан".

Водночас компанія все ще продовжує техобслуговування тих-таки поїздів "Сапсан", а також "Ласточка" в рамках сервісних контрактів.

німеччина-рф газовий шантаж рф енергетична безпека

Знак гривні
Знак гривні