Франція передасть Україні "значну кількість" бронемашин VAB

Міністр Збройних сил Франції Себастьєн Лекорню заявив, що його країна передасть Україні бронетранспортери VAB французького виробництва. Також розглядають можливість постачання в Україну протикорабельних ракет Exocet.

Про це повідомляє CNN із посиланням на інтерв’ю міністра газеті Le Parisien.

За словами Себастьєна Лекорню, постачання БТР для українського війська будуть значними.

«Для того, щоб швидко пересуватися в районах, які перебувають під вогнем противника, армії потрібна бронетехніка. Франція поставить у значних кількостях транспортні засоби типу VAB, які є на озброєнні», — сказав він.

Міністр не назвав терміни постачання. Він додав, що Франція також вивчає можливість передачі Україні протикорабельних ракет Exocet.

Exocet – французька крилата протикорабельна ракета. Розроблена французькою фірмою «Aérospatiale» в 1975 році, інформує Мілітарний.

Стоїть на озброєні ВМС та ВПС понад 25 країн світу. Є найпоширенішою ПКР на Заході. Ракета має нормальну аеродинамічну схему з хрестоподібним крилом в середній частині корпусу і такими ж рулями на хвостовому відсіку.

Пуск ракети виконується з герметичного контейнера. Під час пуску вказується відстань і пеленг цілі. На відстані до цілі 10 км ракета знижується на мінімальну висоту (8 м) і вмикає РЛС ГСН. Бойова частина має контактний та неконтактний підривачі.

VAB (Véhicule de l’Avant Blindé — “броньована машина переднього краю”) – це французький бронетранспортер, розроблений компаніями  “Renault” та “Saviem”. Серійне виробництво ведеться з середини 70-х.

Відомо, що випущено 5000 машин, 4000 з них на озброєнні французької армії. Також VAB перебувають на озброєнні 15 країн.

Є кілька видів машин VAB – командні, розвідувальні, санітарні.

VAB_Mephisto-1140x641.jpg

VAB Mephisto. Фото з відкритих джерел

Найчастіше машина озброєна кулеметом калібру 12,7 мм для піхотних машин або кулеметом калібру 7,62 мм на даху для інших моделей. Також VAB може бути оснащена баштою з кулеметом 20 або 25 × 137 мм. Для VAB HOT – це може бути ракетна установка.

військова допомога україна-франція бронетехніка

Знак гривні
Знак гривні