Росія обстріляла Кременчук ракетою часів Хрущова, яка, ймовірно, цілила в міст через Дніпро

27.06 близько 15:50 протикорабельна крилата ракета Х-22 прилетіла з Курської області в ТЦ "Амстор" – одне із найбільш людних місць у центрі Кременчука, між вокзалами та ринком. На момент публікації відомо, що загинуло 18 людей, десятки поранених.

Запуск ракет з території РФ здійснили російські бомбардувальники Ту-22М3 – "...літаки злетіли з аеродрому Шайковка (Калузька область Московії), а пуски здійснювались із Курської області".

Надзвукова ракета Х-22 розроблена в 1960-х роках і призначена для знищення авіаносців та кораблів їхнього супроводу.

ракета Х-22 розроблена в 1960-х роках і призначена для знищення авіаносців

Середня швидкість різних модифікацій Х-22 – 3500 км/г, в середньому ракети летять на відстань до 400 км. Від Курська до Кременчука – 350 км, це шість хвилин польоту.

Більшість модифікацій Х-22 мають радіолокаційну головку самонаведення, призначену для враження "радіоконтрастних цілей" – саме такими є великі кораблі у відкритому морі. А за певних обставин і великі споруди на суходолі.

Загальний щоденний пасажиропотік вулицею, де міститься ТЦ – 66 тисяч осіб. Мережа торгових центрів "Амстор" належить компанії народного депутата Вадима Новінського. До складу мережі також входять ТЦ у Маріуполі й Сєвєродонецьку (зруйновані), Бердянську і Мелітополі (окуповані), Краматорську (зачинений після ракетного удару по вокзалу) та Запоріжжі.

Одна з версій, яку розганяє російська пропаганда – ракети летіли у Кременчуцький завод дорожніх машин, розташований якраз поруч із ТЦ. Але якщо вже шукати ЛОГІКУ В ДІЯХ МАНІЯКА, то можна припустити – справжньою ціллю цього ракетного удару був залізничний міст через Дніпро – одна з ключових і небагатьох магістралей між двома берегами великої ріки. До цього росіяни вже били по таких мостах у Запоріжжі та Дніпрі, а якраз напередодні – в Черкасах.

Кременчуцький міст розташований лише на пару км південніше від місць прильотів.

Х-22 "воздушно-космических сил РФ" – зовсім не високоточна зброя. Ракету створено в часи Хрущова для боротьби з авіаносними групами ВМФ США – величезними цілями посеред океану розмірами в сотні метрів.

Для радіолокаційної головки самонаведення Х-22 така ціль у відкритому морі виглядає як характерна контрастна пляма – от десь у неї і треба доставити кумулятивну боєголовку із майже тонною вибухівки.

Можливо, великі споруди на відкритому суходолі теж виглядають для радянської ракети як авіаносці НАТО. Наприклад, торговельний центр 250*200 метрів посеред центральної площі.

СРСР виготовив кількасот таких літаків і понад тисячу ракет. Після розпаду десь 50-60 літаків (і до 500 ракет) дісталися Україні. У РФ перед війною "в строю" залишалося до 60 таких літаків на трьох авіабазах. Щодо кількості таких ракет, які можуть залишатися у РФ, даних наразі ми не знайшли.

Більше про події війни на карті бойових дій

1.png

ракетний удар дніпро Кременчук ракети

Знак гривні
Знак гривні