США готують передання Україні систем ППО

США цього тижня оголосять про надання Україні систем ППО.

Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван підтвердив, що Вашингтон готує передання Україні систем протиповітряної оборони.

Про це Салліван заявив під час саміту "Великої сімки" у Німеччині, повідомляє "Європейська правда".

"Можу підтвердити, що ми справді готуємось затвердити пакет (допомоги), до якого входять сучасні засоби протиповітряної оборони", – сказав він.

Чиновник додав, що подробиці пакета військової допомоги будуть оголошені вже після його схвалення – це має статися вже цього тижня.

"Але цього тижня, як президент (США Джо Байден) сказав своїм колегам з "сімки" та Володимиру Зеленському, ми маємо намір затвердити пакет, до якого входитимуть сучасні засоби протиповітряної оборони середньої та великої дальності для українців, а також інші вкрай необхідні засоби, зокрема артилерійські снаряди й системи контрбатарейної боротьби", – додав Салліван.

Він також наголосив, що США намагаються "підлаштувати свою військову допомогу до конкретних і негайних потреб українців на полі бою в цей момент часу".

Ймовірно, йдеться про передачу Україні ЗРК NASAMS, пише "Мілітарний".

Ще у квітні, у зенітних ракетних військах Повітряних Сил Збройних Сил України заявили, що прагнуть замінити застарілі ЗРК «Бук-М1» радянського виробництва на новітні NASAMS. Такі наміри були озвучені у відеозверненні на офіційній сторінці Командування Повітряних Сил у соцмережах.

Наприкінці березня президент України Володимир Зеленський попросив Норвегію надати пересувні зенітно-ракетні комплекси NASAMS та протикорабельні ракети Harpoon.

124124124m.png

ЗРК NASAMS. Фото з відкритих джерел

Системи NASAMS виробляє консорціум американської корпорації Raytheon Technologies і норвезької групи Kongsberg. До складу комплексу входять пускові установки, радіолокаційні станції (РЛС) Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel від консорціуму Raytheon і Kongsberg.

Raytheon відповідає за постачання своїх ракет класу «повітря-повітря» середньої дальності AIM-120 AMRAAM для цієї системи, а Kongsberg постачає пускові установки.

Кожна пересувна пускова установка має шість контейнерів з зенітними ракетами. ЗРК NASAMS перебуває на озброєнні або доставляється в 12 країн.

Дальність стрільби зенітної системи в конфігурації NASAMS II з використанням ракет AIM-120С AMRAAM становить до 25 км, а досяжність по висоті – до 14-15 км.

україна-сша військова допомога війна

Знак гривні
Знак гривні