Пентагон передасть Україні річкові катери трьох різних типів. Що це за судна

Пентагон планує передати Україні в рамках нового пакету військової допомоги 18 річкових патрульних катерів.

Як зазначається на сайті Міністерства оборони США це будуть катери трьох різних типів, інформує Мілітарний.

Планується до передачі два 35-футові “невеликих річкові судна”, шість 40-футових морських катерів та 10 34-футових патрульних катерів Dauntless Sea Ark.

Видання The WarZone дійшло висновку, що йдеться про наступні судна.

35-футові “невеликі річкові судна” – це SURC (Small Unit Riverine Craft). Це броньований катер, який Корпус морської піхоти США використовує для контролю прибережних вод та річкових акваторій.

SURC.png

SURC (Small Unit Riverine Craft)

SURC може перевозити 16 бійців і розвивати швидкість до 39 вузлів (72 км/год). Катер має три точки для встановлення зброї – кулеметів чи автоматичних гранатометів.

Силова установка SURC складається з дизельних двигунів Yanmar 6LY2A-STP та водометів Hamilton HJ292.

Катер створений компанією Raytheon Naval & Maritime Integrated Systems. А підрядником компанії є SAFE Boats.

40-футові морські катери – це, найімовірніше, RPB (Riverine Patrol Boat) виробництва компанії Silver Ships Inc. Заявлені габарити та кількість відповідають контракту, який США уклали у 2020 році. Тоді Америка придбала шість таких катерів для неназваного союзника за процедурою FMS за $6,12 млн.

a1fdaf8728225aa9656027b81d8bcf51.jpeg

Riverine Patrol Boat

Ці катери розраховані на перевезення 20 осіб (6 членів екіпажу та десант з 14 бійців). Силова установка катера – 440 сильні двигуни Yanmar та водомети.

Dauntless Sea Ark – алюмінієвий катер виробництва компанії US Watercraft з силовою установкою 750 к.с. Катер здатен перевозити до семи тонн вантажів.

Читайте також: На Дніпрі має з’явитися флотилія річкових катерів, перший дивізіон вже виконує завдання на півночі − командувач ВМС ЗСУ

україна-сша військова допомога пентагон катери

Знак гривні
Знак гривні