Том Купер: росіяни знову вдалися до того, що в них найкраще виходить: нищити все що можна

Австрійський військовий аналітик, експерт із застосування бойової авіації Томас Купер уважно стежить за воєнними діями в Україні від самого початку вторгнення Росії. Публікуємо головні тези його чергового аналізу про війну в Україні.

Аналіз опубліковано 26 червня.

ПОВІТРЯ

На додачу до вчорашнього ракетного удару по Києву й Західній Україні – а Зеленський заявив, що було випущено 45 шт. Х-22, іскандерів та оніксів – росіяни вдарили ще й сьогодні вранці… невідомими ракетами… Дві полетіли на Рівне й уразили, як каже місцева влада, «цивільну інфраструктуру» в Сарнах, де загинули троє осіб і поранено четверо. Дві інші цілились на Київ: одну збили, а інша вдарила у дев‘ятиповерхівку – поки остаточне число жертв невідоме.

Схожим чином росіяни завдали удару по Центру нейтронних досліджень та Національному фізико-технологічному центру в Харкові. Й це вже не вперше.

Чому це важливо? Бо на обох об’єктах є досить радіоактивних матеріалів, а одна із конспірологічних теорій, які поширює кремль, стверджує, що Україна працює над розробкою ядерної бомби. То чому б тоді не спричинити деякий витік радіації? … Втім, українська влада заявляє, що цього не трапилося.

Підсумовуючи: схоже, збройні сили рф знову вдалися до того, що в них найкраще виходить: нищити все, що вони лише можуть знищити…

БИТВА ЗА ДОНБАС: СЄВЄРОДОНЕЦЬКИЙ МІШОК

Сєвєродонецьк… Українці завершили відступ з цього міста, а також із Борівського та Сиротиного – росіяни та сепаратисти наразі закріплюються тут на нових позиціях. Сепаратисти «лнр», наприклад, захопили промисловий комплекс «Азот».

Лисичанськ… Українці перегрупували частину військ, що відійшли від Сєвєродонецька та посилили оборону цього міста (решту військ відвели аж до Бахмута). Росіяни заявляють, що «в оперативному оточенні» у Лисичанську знаходиться «угруповання у складі десь 7000 українських бойовиків».

Насправді це поки не так, але немає сумнівів, що дорогу до Серебрянки вони обстрілюють як тільки можуть.

У контексті Сєвєродонецька критично важливим є те, що відбувається на південь від міста, а також, де поділися бійці ПВК вагнера.

В останні пару днів одна з БТГр вагнерівців закріплювалася у Вовчоярівці. Звісно, українці повідомляли про витіснення найманців з цього села, але станом на сьогоднішній ранок подейкували, що БТГр вагнерівців вже вели наступ у бік Малорязанцевого, що знаходиться на південь від центральної частини Лисичанська. Погляньте на мапу – і вам стане очевидно, чому вони це роблять, і чому це має значення.

Друга БТГр вагнера закріпилася у Білогорівці, може також у Берестовому – обидва населених пункти лежать на трасі Т1302. Так чи інак, та цю дорогу наразі втрачено.

Третя БТГр вагнера, що вже кілька днів веде бої у Клиновому, – отримала підкріплення та вчора вдалася до спроби штурму Покровського (пн.-сх. від Бахмута), однак цю атаку українці відбили.

ПВК ВАГНЕРА

… якщо вже зайшла мова про вагнера. На євгєнія пріґожина (колишнього путінського повара, що зараз… еммм… є «виконавчим директором» ПВК вагнера) навісили медальку героя росії – за діяльність ПВК вагнера в районі Попасної та біля Соледара-Бахмута.

Іронічним видається те, що, поки російські соцмережі із закоченими від сказу очима пишуть про цю новину та про «захоплення» Сєверодонецька («найманці – це завжди так романтично…»), ПВК вагнера насправді є нелегальною оранізацією – згідно законодавства рф і самого ж путіна… а пріґожина не бачили на людях, відколи по базах вагнерівців завдали вдару українськими «Точками», десь тиждень тому (читайте мої попередні публікації).

Так само, на росії – чи серед путіністів за кордоном (адже таких немало, скажімо, у Мексиці та Аргентині, Південній Африці та у значній частині Пд.-Сх. Азії, а ще у Австрії, ага) ніхто не бере до тями, що військовими операціями ПВК вагнера керує цей «мілєйший» персонаж, що відгукується на ім’я дмітрій уткін, із тілом, забитим татухами цілком очевидного змісту… [не подаємо фото з нацистською символікою – див. оригінал – ред.]

….а ще що значна частина його військ мають такі прикраси: [фото з наці-наколками на спині теж див. у оригінальній статті – ред.]

Щоб почитати трохи більше про цю «чудернацьку» історію, не можу не відрекомендувати вам оці ресурси: ким є неонацисти, що воюють на боці росії в Україні, бойовий підрозділ російських неонацистів натякає, що таємно вертається в Україну (про «русіч» – найхардкорніших нациків у складі ПВК вагнера), російські неонацисти воюють у Україні.

«Ой, та не зважайте»... Значно важливішим є те, що, схоже, тепер є четверта БТГр вагнерівців, «десь на північ від Слов’янська». Це також важливо, оскільки – за даними агентурної розвідки – росармія у цьому районі зараз готується до того, що поки дається їй найкраще: надання артилерійських і танкових кейтерингових послуг бійцям вагнера.

Як повідомляється, у Студенку знову розгорнуто командний пункт 36-ої ЗВА рф. Також, по 1 БТГр зі складу 1-ої гвардійської танкової дивізії [певно, йдеться про 1-шу армію все ж – перекл.] та 2-ої гвардійської [«Таманської»] мотострілецької дивізії рф передислоковано у район на півночі від Богородничного. Обидва підрозділи укомплектовані танками Т-90. Військова логіка каже нам, що від таких танків не буде багато зиску в боях на тутешньому ландшафті. Але, загалом, це може свідчити, що ці танки бережуть як «оперативний резерв» для ПВК вагнера на випадок ймовірного прориву української оборони в районі Долини – Богородичного.

З оригіналом можна ознайомитись за цим посиланням, а повний переклад розміщено на фейсбук-сторінці Ростислава Семківа.

стратегія хід війни тактика

Знак гривні
Знак гривні