“Повернись живим” придбав 10 безпілотних комплексів PD-2 українського виробництва (ВІДЕО)

Фонд “Повернись живим” придбав десять безпілотних комплексів PD-2 із пересувними наземними станціями, загальною вартістю близько 300 млн грн ($8,5 млн).

Це – найдорожчий проєкт в історії фонду, повідомляє пресслужба “Повернись живим”.

"За ці по-справжньому великі народні кошти Фонд купив: 20 літаків PD-2; 10 автівок-наземних станцій, переобладнаних у пересувні командні пункти управління.

І це — перемога державного рівня та кожного з вас, тому що PD-2 — це багатоцільові, найперше, розвідувальні безпілотні комплекси вітчизняного виробництва. Розроблені українськими «UkrSpecSystems», вони не просто сконструйовані нашими — вони буквально зроблені в Україні", — йдеться у повідомленні.

Знімок-екрана-2022-06-24-о-11.29.23-e1656059623552-1024x639.png

За інформацією фонду, ці безпілотники — одні з кількох БПЛА українського виробництва з радіусом польотів у понад 200 кілометрів. PD-2 має двигун внутрішнього згоряння, відтак, у порівнянні з електричними літаками, долає значно більші дистанції.

Сумарна протяжність маршруту PD-2 (на одному баку!) може сягати 1000 і більше кілометрів. Для злету PD-2 не потрібен аеродром. Ці БПЛА мають шасі та злітають вертикально. PD-2 може працювати у повітрі до 12 годин.

"БПЛА обладнані якісним цільовим навантаженням. Їхні камери (власного виробництва) мають п’ятикратний оптичний зум на тепловізорі та збільшення на денній камері до 30 крат. Що це дає? PD-2 може ЧІТКО визначати координати об’єктів у кадрі на відстані понад 5 кілометрів.

PD-2 використовує військові стандарти зв'язку з псевдовипадковим перелаштуванням робочої частоти (ППРЧ), максимально захищений від дії ворожого РЕБу, і це робить його стійким до подавлення як навігації, так і каналів керування.

PD-2 автоматично відстежують переміщення цілей. Якщо, скажімо, російський танк буде рухатися у кадрі — камера БПЛА автоматично може рухатися за ним", — описують технічні характеристики безпілотників у "Повернись живим".

У фонді зазначають, що всі 10 комплекси потраплять до рук досвідчених, професійних пілотів, адже PD-2 — це безпілотники оперативно-тактичного рівня. Їх не можна використовувати в неумілих руках і на будь-які цілі. PD-2 коригуватимуть стратегічно важливі удари, що їх здійснюватимуть, зокрема, «Точка-У» та американська ракетна артилерійська система HIMARS.

бпла волонтери російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні