Відповідальність за збиття літака рейсу MH17 лежить на Росії – резолюція ПАРЄ

Парламентська асамблея Ради Європи 23 червня одноголосно затвердила резолюцію про притягнення до відповідальності винних за збиття літака рейсу MH17 авіакомпанії Malaysia Airlines, внаслідок чого загинули 298 людей.

Як передає Укрінформ, за резолюцію проголосували 80 депутатів із 81, жоден не проголосував проти, один утримався.

Під час голосування у сесійній залі був присутній король Нідерландів Віллем-Олександр. 198 нідерландських громадян стали жертвами атаки на літак.

“На підставі доказів, наданих доповідачеві українськими та нідерландськими органами влади, Асамблея вважає найпереконливішим сценарієм, що рейс MH17 був збитий ракетою "Бук", наданою проросійським збройним формуванням російською армією”, – зазначається в резолюції ПАРЄ.

Асамблея не сумнівається, що кримінальні суди Нідерландів, Європейський суд з прав людини, Міжнародна організація цивільної авіації (ICAO) та Міжнародний суд (ICJ) своєчасно винесуть рішення щодо кримінальної відповідальності обвинувачених, а також щодо відповідальності російської держави за Європейською конвенцією з прав людини та іншими міжнародними конвенціями, йдеться в документі.

Також Асамблея заявила, що вражена дезінформацією, яку поширюють російські органи влади щодо збиття літака.

У резолюції, зокрема, зазначається: “Замість надання достовірної інформації компетентним слідчим органам російська влада практикувала дезінформацію, зокрема поширюючи кілька послідовних суперечливих версій фактів з метою створення плутанини. Як показують розвідувальні дані з відкритих джерел, опубліковані в численних звітах, російська влада пішла так далеко, що представила сфальсифіковані дані радарів, супутників та інші дані, щоб приховати правду. Зокрема, версії, згідно з якими український винищувач СУ25 або МіГ29 збив MH17, були повністю спростовані, як і версія про те, що причиною катастрофи стала українська ракета «Бук», випущена з підконтрольної уряду території”.

Тож Асамблея закликала російську федерацію надати всі супутникові та радіолокаційні дані у розпорядження OVV та JIT.

У резолюції підкреслюється, що “дезінформація російської влади та контрольованих державою ЗМІ, а також нешанобливе ставлення до останків жертв катастрофи з боку військових формувань, підконтрольних російській федерації, які контролювали місце катастрофи, збільшили страждання родин і друзів жертв катастрофи”, тоді як “цим людям відчайдушно потрібно знати правду про те, що трапилося з їхніми близькими, включаючи умови та причини цього, та притягнути винних до відповідальності”.

Тому у резолюції Асамблея закликала РФ співпрацювати з JIT шляхом надання їй усієї запитуваної інформації та шляхом виправлення вже наданих сфальсифікованих даних, а також просити вибачення у родин і друзів жертв аварії за біль і страждання, спричинені дезінформацією.

Крім того, ПАРЄ просить Сполучені Штати Америки та НАТО надати JIT усі радіолокаційні та супутникові зображення, перехоплені комунікації та інші дані, які можуть допомогти JIT притягнути до відповідальності всіх тих, хто винен у збитті MH17, включно з тими, хто запустив ракету, віддав наказ про запуск та перевіз ракету на тимчасово окуповану територію України.

злочини РФ mh17 розслідування

Знак гривні
Знак гривні