Україна отримає від Німеччини систему ППО, якої немає навіть у Бундесверу, – посол Мельник

Німеччина передасть Україні новітній зенітно-ракетний комплекс для протиповітряної оборони (ППО), якого ще немає у німецької армії. Про це в інтерв'ю Укрінформу розповів посол України в Німеччині Андрій Мельник.

Посол зазначив, що сподівається на підтримку з боку Берліна у закупівлі подальших 10 стаціонарних систем ППО IRIS-T, які вважаються "одними з найкрутіших у світі та протягом наступних років можуть забезпечити безпечне небо над Україною".

"Я пишаюся тим, що нашій команді вдалося подолати шалений політичний опір і в тісній закулісній взаємодії з виробником – компанією Diehl Defence – домогтися укладення контракту на закупівлю першої такої системи вартістю 178 млн євро, причому коштом німецького уряду. За це окрема подяка канцлеру Шольцу. До речі, навіть у Бундесверу немає поки такої ППО", – розповів посол.

Мельник додав, що очікує на «зелене світло» з Берліна на придбання 100 нових САУ Panzerhaubitze 2000, відповідна пропозиція вже надійшла від німецької промисловості.

Читайте також: Шольц закликає до "плану Маршалла" для України і назвав партнерство з РФ "немислимим"

Окрему увагу український дипломат планує присвятити налагодженню стратегічної співпраці для розбудови ВМС України, адже в Німеччині виробляються одні з найкращих у світі фрегатів, корветів, підводних човнів.

За словами Мельника, Україна прагне налагодити стратегічний діалог з німецьким ВПК, який є четвертим за потужністю у світі.

"Нагадаю, що торік ФРН експортувала військової продукції на суму понад 9,4 млрд євро. Причому тут йдеться як про короткострокове постачання важкої зброї старих зразків, наприклад, 100 БМП Marder і 88 танків Leopard-1 могли б бути покроково поставлені в Україну протягом року по ходу їх модернізації (на жаль, уряд Німеччини й досі невиправдано блокує цей проєкт), так і про потужні проєкти у середньостроковій перспективі.

Ми розуміємо обмежені можливості Бундесверу після багатьох років економії. Водночас особисто я і досі переконаний, що наявний ресурс військової допомоги Україні для відбиття російської агресії цілком дозволяє подальші поставки нам озброєння.

Ми володіємо інсайдерською інформацією. Ніщо не заважає Берліну ухвалити рішення про направлення нашим ЗСУ бодай частини із близько 800 одиниць транспортних танків Fuchs, 325 бойових танків Leopard-2 чи 380 бойових машин піхоти Marder, що жодною мірою не зменшить обороноздатність країни. Тож я дуже сподіваюся, що німецький уряд відкладе в сторону всі відмовки та надасть Україні максимально можливу військову допомогу, зокрема, і з власних резервів", – заявив Мельник.

Читайте також: САУ Gepard, РСЗВ MARS і система ППО IRIS-T. Німеччина оприлюднила повний список озброєння для України

україна-німеччина військова допомога російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні