Законопроєкт про збереження лісів, хоч і втратив низку норм прямої дії, позитивно вплине на довкілля (Погляд)

Попри шалений опір аграрного, забудовного, енергетичного, торфовидобувного лобі, Верховна Рада схвалила у другому читанні законопроєкт №5650 про збереження лісів. Як ухвалення цього документа вплине на довкілля України, пояснює еколог Петро Тєстов. Далі пряма мова.

Законопроєктом №5650 нарешті запроваджене визначення самосійних лісів та степових ділянок, механізми їхнього збереження, запроваджені додаткові механізми збереження комунальних лісів від дерибану, змінені підходи до консервації земель, лісовпорядкування тощо.

На жаль, в рамках підготовки до другого читання законопроєкт стикнувся з шаленим опором аграрного, забудовного, енергетичного, торфовидобувного лобі та втратив низку важливих норм.

Бо значна частина тих, хто публічно "за екологію" та євроінтеграцію, по факту переживає передусім за свої гроші. Наприклад, один з депутатів, найбільших противників законопроєкту, як виявилось, має у своїй агрофірмі й самосійні ліси, і незаконно розорані сіножаті, і розорані схили....

А екологічне лобі у нас дуже слабке... Мало хто з громадськості хоче і вміє працювати системно на рівні законопроєктів, а тих хто хоче і вміє – небагато, і на все їх не вистачає.

І хоча законопроєкт втратив до другого читання низку норм прямої дії, але все одно його прийняття – це дуже гарна новина для довкілля.

Змінені та зафіксовані на рівні законодавства світоглядні речі, і в майбутньому це дасть свій ефект. А деякі норми, як-от захист від дерибану комунальних лісів, почнуть працювати просто зараз.

А якщо ще й ухвалять №3091 про реформу екологічної інспекції, а органи державної влади та ОМС відповідально виконають покладені на них цим законом нові обов'язки – то результат буде дууже відчутний дуже скоро.

Тому дуже вдячний всім причетним до прийняття цього законопроєкту, насамперед депутатам екологічного комітету ВРУ, які його таки проштовхнули.

289520943_5274582662622325_1733419562233439776_n.jpg

На скріні – самосійні заболочені ліси вздовж річки Латориця, які землевпорядниками були проінвентаризовані як землі для товарного с/г виробництва. Тепер вони отримали шанс на збереження.

довкілля захист природи екологія

Знак гривні
Знак гривні