США надасть Україні робота-пса від Boston Dynamics для розмінування Київщини – Foreign Policy

Армія США надасть Україні робота-пса Spot виробництва Boston Dynamics для розмінування Київської області, повідомляє Foreign Policy.

Робота-собаку використовуватиме HALO Trust — неурядова організація, яка проводить гуманітарне розмінування й має кілька контрактів з урядом США на роботу в Україні. Робота Spot залучать до видалення мінометних снарядів і касетних боєприпасів у районах, що були окуповані Росією, поблизу Києва. 

Цю інформацію виданню підтвердив виконавчий директор організації Кріс Вотлі. Він висловив сподівання, що Spot буде ефективним при виявленні боєприпасів, які Росія невибірково застосовує в Україні.

"Загалом, Spot є ефективним інструментом для захисту людей від небезпеки, і робот часто використовується для перевірки потенційно небезпечних матеріалів з безпечної відстані", – сказав Ніколас Ноель, директор з маркетингу та комунікацій компанії.

Під час торішніх випробувань Spot добре впорався під час роботи з боєприпасами, подібними до тих, якими нині всіяна територія України.

"Розгорнувши роботизовану руку замість голови, Spot може допомогти перетягувати боєприпаси, що не розірвалися, як-от касетні бомби, в ями з іншими боєприпасами, що дозволяє безпечно підривати їх далеко від цивільного населення партіями від 50 до 100 снарядів, не наражаючи на небезпеку кого, хто перебуває у Бучі чи Броварах", — пише Foreign Policy.

GettyImages-1233380707.webp

BERTRAND GUAY/AFP VIA GETTY IMAGES

Необхідність використання складніших роботів для розмінування зросла через розширення застосування Росією касетних боєприпасів в Україні. Російські війська навіть пакують їх всередину балістичних ракет, і вони потім довільно розлітаються при падінні на землю.

Роботи також можуть допомогти витягти російські протипіхотні міни ПОМ-3, які мають сейсмічний датчик цілі, тобто реагує на амплітуду кроків, і які сапери вважають новою зброєю, яка вперше з'явилася на полі бою в Україні після повномасштабного вторгнення Росії.

Такі групи, як HALO Trust, почали розмінування територій за межами Києва, оскільки території, де тривають бойові дії, поки що за межами їхньої досяжності. Сапери стурбовані тим, що російські війська залишили на території Київщині міни-пастки та бомби, які можна знайти в будь-чому: від побутової техніки до дитячих іграшок. ".

Для Уотлі, виконавчого директора HALO Trust, який сподівається до кінця 2022 року збільшити кількість команд із розмінування в Україні до 50, потреба у таких роботах для розмінування, як Spot, стає ще більше нагальною. За його словами, він легко може уявити, що його сапери матимуть у своєму складі близько десятка собак-роботів.

"Є українські життя, які можна було б урятувати вже вчора", — сказав Уотлі. Говорячи про роботу з розмінування, він сказав, що вона має такі масштаби, яких не було з часів Другої світової війни.

розмінування технології російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні