Генерал-лейтенант Павлюк розповів про оборону Києва, систему ППО та ймовірний наступ росіян

Командувач угруповання сил і засобів оборони Києва Олександр Павлюк розповів в інтерв'ю агенції Укрінформ про те, як Київ готується до ймовірного повторного наступу росіян.

Олександр Павлюк наголошує, що ймовірність повторного наступу існує завжди, адже для Росії Київ лишається і лишатиметься головною метою її загарбницьких мрій.

"Про це нам слід постійно пам’ятати й не виключати ймовірність спроб формування нових ударних угруповань на київському та чернігівському напрямках за рахунок заходів “тотальної мобілізації” резервістів, залучення запасів техніки та озброєння радянських часів, яких ще є вдосталь на базах зберігання.

Ми розуміємо, що на відновлення боєздатності з’єднань та військових частин потрібен час. З огляду на стан та положення військ противника, раптово або у стислі терміни це здійснити неможливо. Проте, у разі успіху противника у східній операційній зоні, значна частина його сил та засобів може бути переміщена звідти на київський напрямок та задіяна у формуванні нового ударного угруповання. Отже, небезпека повторного наступу на Київ лишається", – констатує Павлюк.

За словами командувача угруповання сил і засобів оборони Києва, наразі реальнішою загрозою для Києва є завдання супротивником ракетних ударів по критичних об’єктах державного управління, військової та цивільної інфраструктури.

Проте довкола Києва створено достатньо ефективну та ешелоновану систему ППО, яка загалом здатна захистити місто від засобів повітряного нападу та постійно вдосконалюється.

"Однак імовірність прориву зони ППО у разі масованого ракетного удару все ж таки існує", – наголошує Павлюк.

Водночас він каже, що з перебігу бойових дій, які відбувалися на Київщині, були зроблені належні висновки, і нині є певні сплановані заходи для посилення оборони Києва, а також поліпшене озброєння підрозділів Тро.

"Загалом у нас зараз є чим відбивати ворога на дальніх підступах до столиці. І незабаром ці можливості значно поліпшаться завдяки міжнародній технічній допомозі країн-партнерів", – каже Павлюк.

За словами командувача угруповання сил і засобів оборони Києва, угруповання російських військ, зосереджених уздовж державного кордону України на території Брянської та Курської областей на сьогодні не достатньо для проведення наступальної операції в напрямку на Київ.

Однак Росія продовжує формувати резервні з’єднання та нові військові частини для ведення наступу у північно-західній зоні.

"За наявними даними, у західному військовому окрузі триває формування 3-го армійського корпусу чисельністю до 15,5 тис. військовослужбовців з пунктом постійної дислокації у Муліно (Нижньогородська обл.). Орієнтовний термін набуття готовності до виконання завдань – 15 серпня поточного року.

Не виключено, що, у разі потреби, підрозділи та військові частини зі складу новостворюваного армійського корпусу можуть бути задіяні у наступі на Київ", – каже Павлюк.

битва за київ оборона столиці російсько-українська війна

Знак гривні
Знак гривні