Вулиці Романа Ратушного та Євгена Чикаленка. За які нові назви в Києві голосували українці

У застосунку «Київ Цифровий» завершено рейтингове електронне голосування щодо перейменувань міських об’єктів, назви яких пов’язані з Росією та її сателітами. Загалом було отримано понад 6,5 мільйона голосів, повідомляє КМДА.

«До рейтингового електронного голосування щодо перейменувань увійшли 296 об’єктів, які були відібрані експертною комісією. Громадяни України активно брали участь у процесі перейменування та віддали понад 6,5 мільйонів голосів за нові назви для вулиць, провулків, бульварів, проспектів та площ. Наразі отримані результати голосування передано в Київську міську раду для подальшого розгляду експертної комісії», – зазначив заступник міського голови Володимир Бондаренко.

Читайте також: Крах "вєлікой русской літєратури" в Україні. Як пропонують оновити "зарубіжку"

До складу експертної комісії було залучено спеціалістів Українського інституту національної пам’яті, Інституту історії України, Інституту української археології та джерелознавства імені М. С. Грушевського, Інституту українознавства імені І. Крип’якевича, Інституту мовознавства імені О. О. Потебні, Інституту української мови, Інституту літератури імені Т. Г. Шевченка.

Бондаренко додав, що згодом на основі експертних висновків депутатський корпус Київської міської ради буде приймати рішення щодо перейменувань міських об’єктів.

Читайте також: “Я помню чудное мгновенье”... ракета влучила у дім. Чому Україна має позбутися памʼятників і вулиць Пушкіну

За словами депутатки Київради Ксенії Семенової, за результати голосування більшість вулиць збігається з рекомендаціями експертів.

"Пушкінська – Чикаленка
Льва Толстого – Українських Героїв
Московська – Князів Острозьких
Смоленська – Сім‘ї Бродських
Пітерська – Лондонська.

Волгоградська – Романа Ратушного.

Є і розчарування. Замість Юлії Здановської, науковиці, що загинула від росіян, обрали нейтральну назву Наукова", – зазначила Семенова.

З результатами голосування можна ознайомитися на карті, а також списком.

деколонізація київ дерусифікація

Знак гривні
Знак гривні