Найближчий тиждень – вирішальний для боїв у напрямку Сєвєродонецька, – ISW

Російські війська намагатимуться взяти під повний контроль Сєвєродонецьк. Найближчий тиждень стане вирішальним для оборони міста, зазначають аналітики з Інститут вивчення війни (ISW).

"Українські посадовці наголошують, що наступний тиждень буде вирішальним для російських зусиль щодо встановлення контролю над Сєвєродонецьком. Заступниця міністра оборони України Ганна Маляр повідомила, що російське керівництво встановило 26 червня крайнім терміном для досягнення російськими силами адміністративного кордону Луганської області, що, ймовірно, призведе до активізації зусиль щодо встановлення повного контролю над Сєвєродонецьком та просування на захід до кордону області.

Глава Луганської обласної державної адміністрації Сергій Гайдай повідомив, що станом на 20 червня російські сили контролюють весь Сєвєродонецьк, за винятком промислової зони, що є першим прямим українським підтвердженням того, що російські сили контролюють весь Сєвєродонецьк, окрім заводу "Азот". Російські війська, ймовірно, продовжать спроби очистити завод "Азот" і завершити операції по оточенню на південь від Сєвєродонецька та Лисичанська, просуваючись трасою Т1302 Бахмут-Лисичанськ".

Severodonetsk Battle Map Draft June 20,2022.png

Аналітики ISW зазначають, що російські сили накопичують техніку навколо Тошківки, яка все ще є територією з високим рівнем протистояння, і стягують техніку до Старобільська (приблизно 40 км на північний схід від Сєверодонецька в окупованій Росією Луганської області) для підтримки операцій у Сєверодонецьку зі сходу. Російські сили, ймовірно, продовжать перекидати війська та техніку до Сєвєродонецька для завершення захоплення промислової зони наступного тижня.

Також аналітики пишуть, що російська окупаційна влада в Старобільську Луганської області змушує людей до участі в колективних господарствах (колгоспах) і змушує тих, хто працює в цій схемі, отримувати російське громадянство.

"Російські війська зосередилися на утриманні позицій на південний схід від Ізюма і на захід від Лимана, але 20 червня не зробили жодних підтверджених поступів у напрямі Слов'янська. За повідомленнями, російські сили провели безуспішну атаку на Богородичне приблизно за 20 кілометрів на північний захід від Слов'янська. Український Генеральний штаб повідомив, що російські війська навколо Лимана постійно завдають авіаударів і намагаються завадити українським силам перегрупуватися в цьому районі", – зазначають у ISW.

Аналітики прогнозують, що російські війська, як і раніше, навряд чи наступатимуть на Слов'янськ, оскільки вони концентрують ресурси на завершенні захоплення Сєверодонецька та решти Луганської області.

"Армія РФ продовжує спроби перехопити українські лінії комунікацій на схід від Бахмута вздовж траси Т1302 Бахмут – Лисичанськ, але не досягли жодних підтверджених успіхів. Генштаб ЗСУ повідомив, що російські диверсійні групи в районі Бахмута провели невдалий напад на Миколаївку, розташовану безпосередньо вздовж траси Т1302. Війська кадировців додатково продовжували спроби взяти під контроль Золоте, щоб підтримати зусилля щодо перехоплення українських ліній комунікацій вздовж траси Т1302.

Українські посадовці заявили, що російські війська, ймовірно, ще більше посилять артилерійські удари на схід від Бахмута вздовж траси T1302, щоб створити умови для наступу на північ для підтримки оточення. українських військ у Сєвєродонецьку – Лисичанську з півдня", – йдеться у звіті Інститут вивчення війни.

сєвєродонецьк битва за донбас тактика стратегія

Знак гривні
Знак гривні