Росіяни втрачають менше танків і більше артилерії та безпілотників

Динаміка російських втрат показує, як змінився характер війни за декілька минулих тижнів. Передусім зменшилися втрати танків, які проходили свій пік на початку травня. З 1 травня до 12 травня війська РФ намагалися висадитися на західному березі Сіверського Дінця — основної лінії оборони ЗСУ. Найяскравішим епізодом стала провальна висадка біля Білогорівки, коли російські війська втратили десятки одиниць техніки й потенційно сотні людей вбитими та пораненими.

Втрати інших броньованих машин та людської сили в окупантів перебувають приблизно на однаковому різні після 18 квітня, коли почалася “битва за Донбас”. Натомість зростають втрати артилерії та безпілотників. Що може свідчити, що на цьому етапі війни росіяни покладаються на свою перевагу у вогневій силі та зрозуміли, що запаси бронетехніки не нескінченні. Про це також свідчить використання застарілих танків Т-62.

На початку травня, як помітно, в росіян зросли втрати артилерії. У цього явища може бути декілька пояснень. Перше – росіяни стали більше покладатися на вогонь своєї артилерії та як наслідок більше втрачати її від контрбатарейного вогню. Друге – ЗСУ стали ефективнішими у знищенні російських гармат. За це можна бути вдячними далекобійним гаубицям, отриманим від союзників, і постійному надходженню снарядів, які раніше були дефіцитними. А також контрбатарейним радарам, які Україна регулярно отримує від країн-партнерів. Про те, як працюють ці радари, можна прочитати тут.

Для вдалого застосування артилерії лише гармат недостатньо. Потрібна також хороша розвідка, що зможе відшукати цілі. Скоригувати вогонь артилерії по них. Та підтвердити ураження. Безпілотники – це один з основних засобів розвідки як в російській, так і в українській армії.

Російські військові майже не втрачали безпілотників на початку війни, але після початку операції на Донбасі їхні втрати суттєво зросли. Про що це може свідчити? Ймовірно, про те, що російські військові в перші дні війни діяли наосліп, без надійної розвідки. І лише після великих втрат почали застосовувати (а значить, і втрачати) свої безпілотники. Не виключено також, що насичення українських збройних сил ПЗРК також почало приносити плоди.

Найбільше безпілотників знищили під час невдалих російських спроб перейти Сіверський Донець на початку травня. Зараз кількість знищених БПЛА також зростає, як і кількість знищеної артилерії.

війна datavis втрати артилерія безпілотники

Знак гривні
Знак гривні